In deze sectie geven wij een overzicht van binnenlandse en buitenlandse congressen. In het kort geven we per congres aan wanneer en waar deze wordt gehouden en op welke website meer informatie kan worden verkregen. De sectie bestaat uit twee categorieën: congressen in binnenland en congressen in buitenland.

Regelmatig houden we de vooruitgang in preklinisch en klinisch onderzoek voor je in de gaten. We hebben voor de volgende aandachtsgebieden gekozen, waarover we in variërende frequentie rapporteren, afhankelijk van de vorderingen binnen deze gebieden: farmacotherapie, genetica, psychotherapie, filosofie en psychiatrie en preklinisch onderzoek.

De Jonge Psychiater plaatst hier maandelijks een selectie van recent verschenen wetenschappelijke artikelen over psychiatrische onderwerpen. Heb je een leuk/interessant artikel of een suggestie? Mail het de redactie! Wil je de selectie per email krijgen: meld je aan voor de nieuwsbrief.

In de "Farmacologische leesmap van de Psychiater" treft je maandelijkse een selectie van een stuk of vijf recente artikelen aan. Deze zijn niet alleen afkomstig uit de grote, bekende tijdschriften maar ook uit minder bekenden. Over het algemeen zijn dit tijdschriften die focussen op de klinische farmacologie van psychofarmaca, geneesmiddelontwikkeling in de psychiatrie en nieuwe methoden om geneesmiddeleffecten van (nieuwe) psychofarmaca aan te tonen.  Deze artikelen zijn dus niet (direct) relevant voor de praktijk, maar rapporteren eerder de resultaten van relatief kleine studies die de bovenstaande thema's illustreren. Deze artikelen lenen zich daarom dan ook het beste voor een CAT, referaat of informeel gesprek tijdens een vrijdagmiddagborrel!

Iedere psychiater heeft te maken met het recht: wanneer geldt de WGBO of de Wet BOPZ, wat betekent de nieuwe wet verplichte GGZ, en wat is er te leren van de uitspraken van de tuchtrechter. In dit gedeelte van de website worden regelmatig uitspraken van het Centraal en regionaal Tuchtcollege besproken, maar ook ontwikkelingen over de nieuwe wet verplichte GGZ die in plaats van de Wet BOPZ komt.

In dit gedeelte van de website staan artikelen over de mogelijkheden als carrieremogelijkheden als psychiater. Of je nu in een ziekenhuis, de academie of de GGZ in wil, of als wellicht je eigen praktijk wil beginnen, proberen we hier meer informatie te bieden.

De Jonge Psychiater plaatst hier opiniërende artikelen waarin de persoonlijke mening van auteurs over een aan psychiatrie verwant onderwerp.  Geinteresseerden worden uitdrukkelijk uitgenodigd om artikelen aan te leveren!

Met deze column op DeJongePsychiater geven we een kijk in de wereld van de (aankomende) jonge psychiater. Door op prikkelende manieren te kijken naar patientencontact en wetenschap proberen we (ook voor onszelf) meer houvast te krijgen op de verschillende kanten van de psychiatrie.

De Jonge Psychiater is een onafhankelijke website die voor psychiaters (in opleiding) up-to-date informatie verzorgt op verschillende voor psychiaters interessante gebieden. De artikelen over wetenschappelijk onderzoek, congressen, carrieremogelijkheden, en raakvlakken tussen psychiatrie met de kunst en het recht worden verzorgd door de redactie. Alle stukken die verschijnen op de Jonge Psychiater zijn op persoonlijke titel geschreven en representeren niet de mening van de redactie van de Jonge Psychiater of de werkgever van de redactieleden. Op alle stukken zit copyright. Daarom is het nodig Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om stukken over te nemen van deze website.

Omdat de Jonge Psychiater een onafhankelijke brede website is voor en door psychiaters, is het mogelijk om zelf ook een bijdrage te leveren door middel van een artikel, suggestie of op andere wijze. Als dat zo is, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op.

Op dit moment zitten de volgende mensen in de redactie: