SAP Voorjaarsdag

Lokale congressen
Datum: 2017-06-13 00:00

Locatie: Utrecht

Dilemma’s op dinsdag: wat kies jij?

“Iedereen vergeet je naam – OF – je praat als een navigatiesysteem’. Wekelijks zetten de bedenkers vanop Dinsdag dergelijke netelige vraagstukken online. Als psychiater (in opleiding) word je echter niet alleen op dinsdag met een dilemma geconfronteerd; ze maken onderdeel uit van onze dagelijkse praktijk.

Psychofarmaca of psychotherapie? Heimwee naar de DSM-IV of toch liever de DSM-5? Freud of Swaab? Richtlijn volgen of er beargumenteerd van afwijken? Het wordt helemaal ingewikkeld als er tegenstrijdige belangen spelen, als je het niet eens bent met je supervisor of het behandelteam, als ethische bezwaren je besluitvorming beïnvloeden of wanneer je moet beslissen hoeveel je daarover met je patiënt deelt. En wat te denken van maatschappelijke, vakoverstijgende thema’s, zoals je standpunt inzake euthanasie binnen de psychiatrie? Dan hebben we het nog niet gehad over de rol van de psychiatrie bij verwarde mensen op straat, de toenemende invloed van de zorgverzekeraar op ons vak en het debat over ROM.

 

Prikkelende stellingen
De SAP wil jullie, als psychiaters van de toekomst, dit jaar de hersenen laten kraken tijdens een Voorjaarsdag vol prikkelende stellingen die je blik verbreden. We willen jullie uitnodigen tot discussie en met nieuwe inzichten naar huis laten gaan. Hoogleraar Robert Schoevers leidt ons door het programma met diverse interessante sprekers.
fMRI OF biografie? Dr. Martijn Figee geeft een neurowetenschappelijk overzicht, waarin de beïnvloeding van hersennetwerken op het raakvlak tussen de psychiatrie en de neurologie centraal staat. 

Macro- of microsomatognosie? Prof. dr. Jan Dirk Blom zal de geschiedenis van de psychiatrie en het Alice in Wonderland-syndroom beschrijven.

Daarnaast komen onder andere dilemma’s bij het toepassen van ECT aan de orde en de overwegingen bij het stellen van een diagnose persoonlijkheidsstoornis. Verder zijn er bijdragen over het ontwikkelen van medisch leiderschap in de opleiding tot psychiater en over de rol van virtual reality bij psychiatrische aandoeningen. 

Naar een prikkelende SAP-dag OF een gewone dag op je werkplek? 

Dat is het minst lastige dilemma dat we je voorschotelen. Reserveer ruimte in je agenda voor de SAP Voorjaarsdag op dinsdag 13 juni a.s. van 09.00 tot 17.00u. De dag zal plaatsvinden op een bijzondere locatie met theatrale allure, op een steenworp van Utrecht CS: Het Huis Utrecht. Na afloop van het dagprogramma sluiten we uiteraard af met een gezellige borrel op het terras.

De leden van de SAP-dag Commissie zijn: Charissa van Kesteren, Welmoed Krudop, Willemijn van der Veen, Sisco van Veen, Jolien Veraart en Laura de Wit

 

 

Alle datums


  • 2017-06-13 00:00

Powered by iCagenda