JALOEZIE EN AFGUNST afweren of toe-eigenen?

Lokale congressen
Screenshot_2019-08-21_at_21.31.03
Datum: 2019-11-08 10:00

Locatie: De Nieuwe Liefde, Amsterdam

“Ik? Jaloers, afgunstig...? Nooit! Ik snap echt niet waar je het over hebt!” Als jouwpatiënt zo’n uitspraak doet, ben je als behandelaar meteen op je hoede. Wantals er nou één complex van emoties menselijk, begrijpelijk en invoelbaar is, dan is het dit wel. Jaloezie en afgunst - een klassieke hoofdzonde - delen een duidelijk negatieve connotatie die doorwerkt in de beleving van patiënten en therapeuten. En zondige gevoelens, daar moet je vanaf... Maar is dat wel altijd zo?

Nee, niet per se, want het toe-eigenen van emoties als bij jezelf horend, kan ook helend zijn: “Jaloezie is een deel van mij, daar hoef ik mij niet schuldig over te voelen of voor te schamen.” Tegelijkertijd zijn er ook patiënten die sterk lijden onder dergelijke emoties, omdat die als een deel van hun persoonlijkheid hun blik op de wereld bepalen.

Tijdens het symposium Jaloezie en afgunst, afweren of toe-eigenen? komt ondervoorzitterschap van Frans Schalkwijk een team van experts aan het woord. In deochtend komen de theoretische verschillen tussen deze emoties aan bod en hun culturele inbedding. In de middag staat de therapeutische praktijk centraal: hoe werken we met jaloezie en afgunst bij patiënten met neurotische problematiek en persoonlijkheidsproblematiek. En, net zo belangrijk, hoe zit het met die gevoelens bij ons zelf als therapeuten?

Al met al een belangrijke bijeenkomst waar we u graag op vrijdag 8 november a.s. in De Nieuwe Liefde te Amsterdam ontmoeten.

 

Curriculum Psychodynamiek is een gezamenlijk initiatief van Lemion bv en dr. Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut. Het doel van het Curriculum is om GGz-professionals jaarlijks een serie geaccrediteerde symposia aan te bieden over relevante ontwikkelingen binnen het psychodynamische gedachtegoed.

 

 

Alle datums


  • 2019-11-08 10:00