Home Congressen - De jonge psychiater Groene psychiatrie op Vlie

Organisator

Benecke
Website
https://www.benecke.nl/

Datum

05 - 07 sep 2024
Verlopen!

Tijd

Gehele dag

Groene psychiatrie op Vlie

Door klimaatverandering zullen de incidenties van verschillende psychiatrische aandoeningen fors toenemen. Dit fenomeen roept vragen op over hoe klimaatverandering psychische klachten veroorzaakt. Tegelijkertijd groeit het bewustzijn onder psychiaters en psychologen dat de zorg moet verduurzamen. Maar wat is het exacte doel van deze duurzaamheidsinspanningen?

 

Groene psychiatrie op Vlie

Ontdek uw rol tijdens onze nascholing op Vlieland en draag bij aan het vergroenen van de zorg. Van 5 t/m 7 september wordt u, o.l.v. dr. Jurjen Luykx, als zorgprofessional bijgepraat over duurzaamheid en psychiatrie, zowel over de effecten van klimaatverandering op psychiatrische aandoeningen als over de manier waarop onze zorg bijdraagt aan de ecologische crises.

 

Lezingen & Workshops

Het programma begint dagelijks met een plenaire lezing, gevolgd door kleinschalige interactieve workshops waarin u samen met experts en collega’s aan de slag gaat. Er wordt stil gestaan bij de manier waarop klimaatverandering psychische klachten kan geven, maar ook hoe bijvoorbeeld het stimuleren van biodiversiteit onze mentale gezondheid kan verbeteren.

De behandeling van de patiënt kan niet los gezien worden van de noodzaak om te verduurzamen binnen de praktijk. Laat u inspireren door experts uit andere disciplines en ga naar huis met praktische tips, 12 accreditatiepunten en concrete stappen om uw werkomgeving te vergroenen.

 

Combineer het nuttige met het aangename

Vlieland, een autovrij eiland, biedt tal van mogelijkheden om te ontspannen. Het nascholingsprogramma biedt ruimschoots de gelegenheid om te genieten van al het moois dat Vlieland te bieden heeft, waardoor leren en ontspanning samenkomen voor een onvergetelijke ervaring.

 

Locatie

Vlieland, een autovrij eiland in de Waddenzee, staat bekend om zijn ongerepte natuur en rustige sfeer. Met uitgestrekte stranden, schilderachtige duinen en charmante dorpjes biedt het eiland een ideale omgeving voor ontspanning en avontuur. Van het verkennen van de natuur tot het genieten van lokale lekkernijen in gezellige restaurants, Vlieland biedt voor elk wat wils.

Het programma zal plaatsvinden in het Strandhotel Seeduyn. Nergens in Nederland vindt u een hotel zó vrij en dicht aan zee: het hotel ligt namelijk op de eerste duinenrij met uitzicht op zee en het uitstrekte strand. Strandhotel Seeduyn heeft meetingrooms en hotelkamers met uitzicht op de duinen of de Noordzee.

 

Kosten

Het inschrijfgeld voor deelname aan deze meerdaagse nascholing bedraagt € 895,-. Daarbij inbegrepen zijn: het cursusmateriaal, de koffiepauzes, de lunches en een fiets voor 3 dagen. Klik hier voor een toelichting op de fietshuur.

Programma

 

12:30 – 13:30
13:30 – 14:15

Er wordt veel geschreven over psychiatrie en klimaat, maar hoe zit het nu echt? Wat zeggen de wetenschappelijke studies over de effecten en van klimaatverandering op het psychisch welzijn, bij patiënten met psychiatrische aandoeningen, maar ook bij de gezonde populatie? En gaat het alleen om klimaatverandering of zullen ook de andere ecologische crises voor een verslechtering van de mentale gezondheid van de bevolking en van patiënten met psychiatrische aandoeningen zorgen? In deze lezing wordt op al deze aspecten ingegaan, na een introductie over de ecologische crises in het algemeen.

14:15 – 15:00

Wat is duurzaamheid en waarom is dit ook voor de zorg relevant? Tijdens de lezing neemt Esther je in vogelvlucht mee door de laatste ontwikkelingen in de zorg en het ondertekenen van de Green Deal door de NVvP. Daarna wordt ingezoomd op de ontwikkelingen die er de afgelopen 3 jaar bij andere eerstelijnsgroepen zijn geweest en welke hulpmiddelen er zijn ontwikkeld. Ten slotte wordt duidelijk hoe de psychiatrie deze kennis kan benutten voor in de eigen praktijk.

Leerdoelen:

  • Inzien welke rol de zorg speelt in de landelijke CO2-uitstoot en dat er daarom ook voor psychiatrie potentieel ligt om deel van de oplossing voor het klimaatprobleem te zijn.
  • Kennis verkrijgen over de pijlers van de Green Deal Duurzame Zorg, ondertekend en onderschreven door de NVvP.
  • Een overzicht verkrijgen van de zorggroepen die al handige kennisproducten over verduurzaming hebben ontwikkeld die ook voor de psychiatrie interessant en relevant zijn.
15:00 – 15:30
15:30 – 18:00

Volg een workshop van een van de experts. Kijk onderaan het programma voor een omschrijving van de workshops..

vrijdag, 6 september 2024
08:30 – 11:00

Volg een workshop van een van de experts. Kijk onderaan het programma voor een omschrijving van de workshops.

11:00 – 11:30
11:30 – 12:15

De klimaat- en biodiversiteitscrises stellen ons voor een transdisciplinaire uitdaging, niet alleen als het gaat om het kennen van deze crises, maar ook als het gaat om het nemen van maatregelen. Dat tekende zich in de 80-er jaren van de vorige eeuw al af toen er steeds meer aandacht kwam voor ‘het milieu’. Maar dat was nog een probleem waarvan we dachten dat het door technische maatregelen en sectoraal kon worden opgelost. Nu is het milieu-probleem verworden tot een milieu- en natuurprobleem en beginnen we te begrijpen dat het te maken heeft met onze manier van leven, maw. hoe we in de wereld staan, hoe we ‘zijn’. Steeds meer wordt de klimaat- en natuurcrisis dan ook gezien als een sociale crisis, een crisis van onze westerse manier van denken, van onze cultuur. In deze lezing werk ik die stelling verder uit en laat ik zien dat daarin een relationeel standpunt en een relationeel denken en handelen steeds sterker naar voren komt. Ik gebruik daarin de voorbeelden van Harold Searles (1918 – 2015) die de eerste psychiater was waarvan bekend is dat hij de omgeving als belangrijke factor benadrukte in zijn werk met patiënten die leden aan schizofrenie. Ik gebruik ook de bijdrage van Jessica Benjamin als het gaat om ‘the third’ in de relatie behandelaar client. Ik gebruik het werk van Donna Haraway en Vinciane Despret die overtuigend laten zien dat niet menselijke dieren/ de natuur ook actoren zijn en wel uit zichzelf los van ‘de mens’. Ik gebruik het werk van Ferro en Civitarese die inclusief zijn als het gaat om de objectrelatie theorie binnen de psychoanalyse en de plek van ‘de natuur’. Ik laat zien dat er nu in de psychologie meerdere opvattingen zijn over het zelf en over identiteit, niet langer als individuele ‘eigenschappen’, maar als relationele ‘functies’. In sommige inheemse culturen zie je het relationele sterk weerspiegeld en op hele praktische manieren terugkomen. Deze relationele visie vertaalt zich direct naar het gegeven dat een gezonde vitale leefomgeving van belang is voor mentale gezondheid.

Leerdoelen:

  • U krijgt inzicht in de gebruikte termen zoals, psycho social en eco psycho social, ‘the third’ (Jessica Benjamin), het representatieve en niet representatieve onbewustzijn (Ferro en Civitarese) en niet menselijke actoren.
  • U krijgt inzicht in het verschil tussen kennis over de niet menselijke omgeving (weten) en betekenisgeving van de niet menselijke omgeving (ervaring).
  • U krijgt inzicht in wat bedoeld wordt met een relationele benadering als het gaat om de klimaat- en natuur crisis.
12:15 – 13:00

In een tijd waarin van waarin de ervaren band met de natuurlijke omgeving verbroken is kan dit leiden tot klimaatstress en psychische problemen. Relatief onbekende therapieën zoals Nature-based therapy, horticultuur, forest bathing, buiten behandelen en wandelcoching kunnen zorgen voor een duurzaam herstel van de band met de natuur en verbetering van psychisch functioneren. Hierbij geldt dat meer ervaren verbondenheid met de natuur zorgt voor een verterkt therapeutische effect. Er zijn groeiende bewijzen dat gebruik van natuur kan leiden tot  onder andere stressverlichting, verbeterde stemming en versterking van de therapeutische relatie, betere concentratie en minder ervaren angst.
Er zal een wetenschappelijk overzicht worden gegeven van de huidige theorie inzake de verschillende vormen van therapeutisch gebruik van de natuur binnen de GGZ en preventieve gezondheidszorg. Zo wordt ook stilgestaan bij neurowetenschappelijk bewijs, zoals dat de amygdala rustiger wordt van wandelen in de natuur.

13:00
zaterdag, 7 september 2024
08:30 – 09:15

In deze lezing kijken we in hoeverre groene psychiatrie al door opleiders, beroepsverenigingen en belangenorganisaties wordt meegenomen in Nederland maar ook daarbuiten. Niemand kan in de toekomst kijken, maar in deze lezing wordt ook een beeld geschetst van die ontwikkeling naar de toekomst.

09:15 – 10:00

Tijdens deze lezing vertelt Jurjen niet alleen over zijn eigen ervaring, maar haalt hij ook de eerste wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat de psychiatrie duurzamer te maken is. Zo wordt stilgestaan bij de mate van vervuiling door de GGZ, het laaghangend fruit maar ook de grote, wezenlijke processen die anders ingericht kunnen worden om de GGZ duurzamer te maken. Ook wordt ingegaan op psychofarmaca en hun effecten op de leefomgeving in brede zin en wat je in de spreekkamer als psychiater kunt doen om deze effecten te beperken. Jurjen bespreekt in deze lezing eigen onderzoek maar ook andermans onderzoek naar bijv. de effecten van orale vs. depotantipsychotica. Een belangrijke vraag die naar voren zal komen is: is passende, zinnige zorg ook altijd duurzame zorg?

10:00 – 10:30
10:30 – 12:30

Professor Hilgo Bruining, kinder- en jeugdpsychiater bij het Amsterdam UMC en auteur van het baanbrekende, recent verschenen Donut Psychiatrie, heeft innovatieve ideeën over de raakvlakken tussen de omgeving en de ontwikkeling van ons brein.
In een interview door Jurjen Luykx wordt stilgestaan bij deze raakvlakken, komen de belangrijkste hypotheses en ideeën uit zijn boek naar voren, maar krijgt u als deelnemer ook de kans op dieper op specifieke aspecten in te gaan, voor wat betreft de KJP maar ook de volwassenpsychiatrie en wetenschappelijk onderzoek.

13:00 – 13:30
13:30

Workshops

Klimaatverandering en duurzaamheid in de spreekkamer – Dr. Jurjen Luykx

Hierin zullen we dieper ingaan op lezing en de vragen die deze wellicht oproepen, we zullen analyseren wat voor ‘klimaatpersoonlijkheid’ u heeft, we wisselen ervaringen uit over eco-angst en eco-depressie in de spreekkamer en we vernemen tips van elkaar over het verduurzamen van onze werkplekken.

Doe eens gek, doe duurzaam – Esther de Groot

Je praktijk verduurzamen, dat is iets wat steeds meer huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten graag willen. Maar waar begin je? Tijdens deze workshop leer je hoe je samen met collega`s met duurzaamheid aan de slag kan. Niet overal kan alles, maar overal kan wel wat. Verschillende thema`s komen aan bod en de deelnemers gaan naar huis met een praktisch lijstje van concrete maatregelen om mee aan de slag te gaan.

Leerdoelen:

  • Inzien dat verduurzamen het leukst en effectiefst is als je dit samen met collega`s oppakt.
  • Weten welke thema`s er allemaal binnen duurzaamheid vallen en welke bijbehorende maatregelen er zijn.
  • Kennis over deze thema`s en maatregelen toepassen op eigen praktijksituatie.

Workshop gedragsverandering – Dr. Rembrandt Zegers

In deze workshop staat gedragsverandering centraal. We verkennen de context en het belang van gedragsverandering in de praktijk van de deelnemers. We maken onderscheid tussen individuele en collectieve gedragsverandering. Centraal staat het begrip weerstand en wij zullen dit ‘uitpakken’ naar de mogelijkheid van een individuele historie van een patiënt of cliënt, dan wel naar organisatorische of institutionele factoren die gedragsverandering in de weg kunnen staan. In het laatste geval is gedragsverandering (mede) afhankelijk van het wegnemen van belemmerende factoren buiten de directe invloedsfeer van de individuele patiënt of cliënt. Tijdens de workshop worden een aantal modellen uitgelegd, bv het model van O&O ‘begrijpen, openstaan, willen, doen’ en komen een aantal instrumenten aan de orde, waaronder motiverende gespreksvoering. Gedragsverandering is populair en gaat er in de praktijk nogal eens vanuit dat heel duidelijk is wat er aan de hand is (en dus wat de oplossing zou moeten zijn). Maar vaak is dat helemaal niet zo duidelijk. De workshop schenkt ook aandacht aan zg. wicked problems’ waarin uitgezocht en getest moet worden wat eigenlijk in deze situatie zou kunnen werken.

Leerdoelen:

  • U krijgt inzicht in gedragsverandering als interventie.
  • U krijgt inzicht in gedragsverandering als door cliënt of patiënt gewenste dan wel ongewenste interventie.
  • U krijgt inzicht in individuele of collectieve interventies.
  • U krijgt inzicht in de keuze van een interventie en enkele belangrijke helpende modellen en instrumenten.
  • U krijgt een oefening in motiverende gespreksvoering.
  • U krijgt inzicht in de situatie waarin een diagnose en gewenste uitkomst niet direct duidelijk zijn of duidelijk van te voren gekend kunnen worden.

Het evenement is afgelopen.

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!