Home Congressen - De jonge psychiater Symposium Stichting Psychiatrie en Film ‘Angst voor Vrijheid’

Organisator

Stichting Psychiatrie en Film
Email
[email protected]
Website
https://psychiatrieenfilm.com

Datum

26 okt 2023
Verlopen!

Tijd

08:55 - 18:00

Symposium Stichting Psychiatrie en Film ‘Angst voor Vrijheid’

Al in 1941 schreef Erich Fromm zijn bestseller De angst voor vrijheid, een boek dat ruim tachtig jaar(!) na het verschijnen nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. In dit boek schetst Fromm de paradox dat de mens sinds de middeleeuwen steeds gestreden heeft om zich meer vrij te kunnen voelen en individuele beslissingen te kunnen en mogen nemen en anderzijds deze vrijheid uit de weg gaat door zich vrijwillig te onderwerpen aan religieuze dogmata, consumentisme en conformisme. Hij stelt dan ook dat echte vrijheid niet zozeer ontstaat door vrij te zijn ‘van’ iets maar door vrij te zijn ‘tot’ iets, namelijk het vrij zijn te kunnen handelen.

 

Hoewel we inmiddels in het westen een enorme individuele vrijheid hebben verworven, is zich echt vrij voelen en bewegen nog niet zo gemakkelijk. Blijkbaar zijn er interne en externe redenen om je toch minder vrij te bewegen dan mogelijk lijkt. En dat is nu precies de rode draad van het inmiddels negende symposium van de stichting Psychiatrie en Film.

 

De verschillende sprekers zullen u in een breed palet meenemen langs het centrale thema Angst voor vrijheid, uiteraard zoals u van ons gewend bent gelardeerd met mooie en sprekende filmbeelden.


Aan de hand van de film Promising Young Woman bespreekt Inês Pinheiro de onvrijheid van wraakgevoelens, oerdriften en de institutionalisering. De onvrijheid van vrouwen om voluit van seks te genieten wordt door Elise van Alderen uit de doeken gedaan met de film Good Luck To You, Leo Grande. De film Armageddon Time vormt het uitgangspunt voor Harold van Megen in zijn zoektocht waarom je niet zou vasthouden aan je eigen morele opvattingen. Giorgio Mauro en Graziella van der Luit zullen op zoektocht gaan naar hoe vrijheid, normering, inperkingen en machtsposities zich in de psychiatrie tot elkaar verhouden. Ze zullen dit doen aan de hand van de film (en daar is ze dan eindelijk!): One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Berend Berendsen belicht de schijnbare tegenstelling van veteranen te moeten strijden voor de vrijheid. Dit aan de hand van de film The Hurt Locker. Mirte van Eysden zal het symposium openen en is de voorzitter van de dag.

 

Het boek Wellust van Elise van Alderen is dit jaar het herinneringsgeschenk.

Het evenement is afgelopen.

Urenschema

Symposium 2023

08:55 - 9:25
Inloop en ontvangst
09:25 - 09:30
Opening en inleiding
09:30 - 10:20
nês Pinheiro Gevangen door wraak
10:20 - 11:10
Elise van Alderen Vrouwelijke seksualiteit: van vrees naar vrijheid
11:10 - 11:35
Pauze
11:35 - 12:25
Harold van Megen Angst voor vrijheid, jong geleerd.........?
12:25 - 13:25
Lunch
13:30 - 15:00
Giorgio Mauro en Graziella van der Luit Vrijheid en repressie: twee zijden van dezelfde medaille
15:00 - 15:30
Theepauze
15:35 - 16:25
Berend Berendsen Gekluisterde vrijheid van het slagveld
16:25 - 16:45
Mirte van Eysden Forumdiscussie
16:45 - 18:00
Napraten in het café tot 18.00 uur
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!