Home Congressen - De jonge psychiater Trauma bij mensen met een verstandelijke beperking

Organisator

Medilex
Medilex
Email
[email protected]
Website
https://www.medilex.nl/

Datum

06 dec 2023
Verlopen!

Tijd

09:00 - 16:15

Trauma bij mensen met een verstandelijke beperking

Het is bekend dat mensen met een verstandelijke beperking extra kwetsbaar zijn voor psychisch trauma. Zij zijn vaak slachtoffer van verwaarlozing, pesten, huiselijk geweld, mishandeling en seksueel misbruik. Dit laat psychisch diepe sporen na bij uw cliënt.

 

Mensen met een verstandelijke beperking tonen dezelfde symptomen van trauma als ieder ander. Toch is trauma vaak lastig te herkennen, omdat zorgprofessionals traumakenmerken toeschrijven aan de beperking. Weet u als zorgprofessional hoe u de signalen van trauma herkent? Welke verschillende manieren van traumabehandeling er zijn? En wat trauma-sensitief begeleiden inhoudt?

 

Herken de signalen van trauma bij mensen met een verstandelijke beperking en bied de juiste ondersteuning!

 

Tijdens dit congres leert u meer over:

 • Hoe u traumatische ervaringen herkent
 • Hoe veerkracht vergroot kan worden
 • Wat de juiste begeleiding is van hechtingsproblematiek bij trauma
 • Praktische handvatten voor het werken aan herstel na een traumatische ervaring
 • Veiligheid en vertrouwen bouwen met uw cliënt?

 

Na een plenaire ochtend kunt u in de middag kiezen uit drie verschillende verdiepingssessies.

Voor wie

Deze studiedag is speciaal ontwikkeld voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking,

 • Artsen Verstandelijk Gehandicapten
 • Huisartsen
 • Physician assistants
 • Psychologen
 • Orthopedagogen
 • Jeugdzorgwerkers
 • Verpleegkundigen en verzorgenden
 • Cliëntbegeleiders
 • Gedragsdeskundigen

En andere geïnteresseerde zorgprofessionals.

 

Programma

 • 09:00 – Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap
 • 09:30 – Opening door de dagvoorzitter
  Aafke Scharloo, orthopedagoog en zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma
 • 09:45 – Mijn arme hersens zijn in stukjes
  Aafke Scharloo, orthopedagoog en zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma
  – Wat is trauma?
  – Waarom is trauma een belangrijk onderwerp bij mensen met een verstandelijke beperking?
  – Hoe komt u erachter of uw cliënten last hebben van traumatische ervaringen?
  – Wat doet u als u denkt dat uw cliënten last hebben van trauma? Een brede aanpak!
 • 10:45 – Koffie- en theepauze
 • 11:00 – Stress, kwetsbaarheid en veerkracht bij mensen met een verstandelijke beperking
  Matthijs Heijstek, orthopedagoog en gedragswetenschapper bij ZoZijn
  – Welke gevolgen heeft trauma bij mensen met een verstandelijke beperking?
  – Hoe ontwikkelt het stresssyteem zich bij mensen met een verstandelijke beperking? En hoe wordt deze beïnvloed?
  – Variatie in stressgevoeligheid bij mensen met een verstandelijke beperking: van kwetsbaarheid tot het ontwikkelen van veerkracht
  – Hoe kunt u zorgdragen voor beschermende factoren in het leven van mensen met een verstandelijke beperking?
 • 12:00 – Leren van slachtoffers van seksueel misbruik
  Mirjam Braspenning en Beppie Jansen, ervaringsdeskundigen bij de LFB
  In gesprek met twee ervaringsdeskundigen en aan de hand van een drietal filmfragmenten, wordt er stil gestaan bij de hulpverlening na seksueel misbruik.
 • 13:00 – Lunchpauze
 • Verdiepingssessies 14:00 – 16:15 uur
  In de middag gaan de sprekers op interactieve wijze dieper in op de materie. U kunt kiezen uit één van de onderstaande verdiepingssessies:

A – Helpen bij herstel

Giuditta Soro, GZ-psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog en EMDR-therapeut bij Kind in Balans. Samen met Aafke Scharloo en Carina van Kregten auteur van: “Getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking: Helpen bij Herstel”.

Tijdens deze verdiepingssessie zal de vraag centraal staan hoe je kinderen met een verstandelijke beperking de juiste hulp kan bieden na een traumatische gebeurtenis. Hoe kunt u met de kinderen én het gezin werken aan het herstel? U krijgt bij deze verdiepingssessie veel praktische handvatten, casuïstiek en oefeningen om meteen te kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.

 

B – Trauma en hechting.

Truida de Raaf, gz-psycholoog en orthopedagoog

Hechtingsproblematiek komt veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit geldt zowel voor de onveilige gehechtheid als voor de reactieve hechtingsstoornis (en sociaal contact stoornis volgens de DSM-V). Trauma en hechtingsproblematiek beïnvloeden de sociaal-emotionele ontwikkeling en spelen een rol bij gedragsproblemen. Vroeg kinderlijk trauma heeft invloed op het ontstaan van hechtingsproblematiek. Daarnaast zorgt deze hechtingsproblematiek ervoor dat de veerkracht van cliënten om traumatische ervaringen te verwerken kleiner wordt. Tijdens deze verdiepingssessie gaat u dieper in op trauma en hechtingsproblematiek en krijgt u praktische handvatten om cliënten de juiste begeleiding te bieden.

 

C – Veiligheid en stressregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Annemiek Grijpma, Orthopedagoog, GZ-Psycholoog en auteur “Maak veiligheid voelbaar“

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het soms lastig om de wereld om zich heen te begrijpen. Het meemaken van een traumatische gebeurtenis gaat vaak gepaard met veel stress en negatieve emoties. Terwijl mensen met een verstandelijke beperking moeite kunnen hebben met het reguleren van hun stress, met onbegrepen gedrag als gevolg. Het leren omgaan met stress en andere negatieve emoties is essentieel voor het welzijn van uw cliënt. Om stress en emoties te kunnen reguleren is vertrouwen nodig. Veiligheid en vertrouwen kunnen voelen zowel voor uw cliënt als voor u als zorgprofessional. Tijdens deze verdiepingssessie gaat u, aan de hand van de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges, leren contact maken met uw cliënt waarin jullie je allebei veilig voelen. De sessie is heel praktisch ingericht en u krijgt direct handvatten die toepasbaar zijn in het contact met uw cliënt.

 

 • 16:15 – Einde programma

 

Kosten en korting

Uw investering voor deze bijeenkomst is €395,- (excl btw en onderstaande kortingen*) voor het dagprogramma. Dit bedrag is inclusief heerlijke lunch, digitaal naslagwerk, hand-outs en koffie/thee.

 

1 OP 5 GRATIS Schrijft u zich gelijktijdig in met vijf personen uit één instelling en wordt de factuur naar één adres gestuurd, dan betaalt u slechts voor vier personen. De vijfde persoon komt dus gratis. Voor het gelijktijdig inschrijven van grotere groepen deelnemers maken wij graag aangepaste afspraken. Neemt u hiervoor contact op met ons secretariaat.

 

NVO-LEDENKORTING Medilex biedt NVO-leden een speciale korting van 10% op het inschrijfbedrag voor deze nascholing. Vermeld bij inschrijving uw lidnummer bij de accreditatie. De korting wordt verrekend op uw factuur.

 

STUDENTEN Medilex stelt vijf plaatsen speciaal voor studenten beschikbaar. Een studentenplaats wordt aangeboden voor een gereduceerd tarief van € 75,- exclusief BTW (€ 90,75 inclusief BTW). Deze korting geldt alleen voor voltijdstudenten mbo, hbo of universiteit. Studenten die een post-hbo of postacademische opleiding volgen komen niet in aanmerking voor de korting. Na inschrijving voor deelname aan ons congres ontvangen wij graag het inschrijfbewijs van uw opleidingsinstituut.

 

Denkt u voor korting in aanmerking te komen? Neem dan contact met ons op via het secretariaat.

 

* Kortingen zijn niet te combineren, de hoogste korting gaat voor.

Het evenement is afgelopen.

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!