Psychiater, NIFP Noord-Oost Nederland (Zwolle en Veenhuizen)

Locatie: Zwolle en Veenhuizen
Voltijd/deeltijd: 16 tot 36 uur per week
Reageer vóór: 1 januari 2022
Reageer: Reageren graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

DP_08_2021_vacature_NIFP.png

Een belangrijke taak van een psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP) is het leveren van psychiatrische zorg in een penitentiaire inrichting (PI). Je neemt besluiten over medicatie en dwangbehandelingen en denkt in multidisciplinair teamverband mee over de vormgeving van de behandeling. De samenwerking is altijd in multidisciplinair teamverband met onder andere een behandelcoördinator en psycholoog. Daarnaast is er veel contact met Psychiaters uit de regio. Een tweede belangrijke taak is het adviseren aan de rechter of een verdachte naar een gewone PI kan of dat er extra zorg nodig is, zoals in een penitentiair psychiatrisch centrum (PPC). Ook adviseer je de rechter of een pro Justitia rapportage is aangewezen.

Je werk bij ons lijkt erg op dat van een klinisch psychiater elders. Met als belangrijkste verschil natuurlijk dat patiënten hier hun detentie uitzitten en dat het werk mede als doel heeft om het recidiverisico te verlagen. Zit de straf erop? Dan stopt de behandeling bij ons en dragen we de patiënt over aan de zorg buiten de inrichting. Maar er zijn meer verschillen. Zo ervaren collega’s minder regeldruk dan in de ggz en zijn ook de ANW-diensten minder belastend dan in de ggz. Ook krijg je veel vrijheid om je eigen dagen in te delen.

Jouw patiënten zijn voornamelijk mannen die hun detentie uitzitten in de PI Veenhuizen. Als psychiater maak je je rondes op de afdelingen en krijg je veel van de dynamiek mee. En ja, soms zijn er ook incidenten. Zoals iemand die brand sticht of agressie vertoont. Ook dan handel je als psychiater accuraat, uiteraard bijgestaan door getrainde bewaarders. Want veiligheid staat altijd op één.

Als je bij ons komt werken, dan bieden we je de mogelijkheid om de opleiding tot pro Justitia-rapporteur te volgen, deze opleiding duurt een jaar. Je wordt klaargestoomd om een uitgebreid diagnostisch onderzoek te doen naar de verdachte, maar ook leer je om een risicotaxatie op te maken, een uitspraak te doen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en een advies te geven over de behandeling binnen een juridisch kader. Je komt werkelijk alle mogelijke psychiatrische problematiek tegen, maar ook verslavingen en laagbegaafdheid. Wat dat betreft is er zowel voor de ervaren als voor de beginnend psychiater meer dan genoeg uitdaging in het werk. Je takenpakket wordt in overleg met jou bepaald.

 

Over ons

Als psychiater ga je aan de slag voor het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Vanuit NIFP Noordoost-Nederland werk jij voor één van de Penitentiaire Inrichtingen in Noordoost- Nederland.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) is een centrum van expertise en kennis op het gebied van de forensische psychiatrie en psychologie en somatische zorg in detentie. Het instituut bemiddelt tussen forensisch gedragskundigen en het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. De gedragskundigen onderzoeken onder andere de persoonlijkheid van verdachten in strafzaken.

Het NIFP biedt psychiatrische behandeling aan mensen in detentie. Ook ontwikkelen we kaders voor de psychische zorgverlening aan gedetineerden. Als meer zorg nodig is dan in een reguliere penitentiaire inrichting geboden kan worden, dan verzorgt het NIFP de indicatiestelling voor een klinische zorgsetting.

Het NIFP houdt zich ook bezig met het vaststellen van kaders en richtlijnen ten behoeve van de somatische zorg binnen de penitentiaire instellingen. Ook worden medische adviezen gegeven over bijvoorbeeld strafonderbreking. Verder verricht het NIFP wetenschappelijk onderzoek op het forensisch vakgebied. We organiseren opleidingen en cursussen voor professionals en ketenpartners.

Het NIFP staat voor een integer, objectief forensisch gedragskundig onderzoek, met als missie: advies en zorg, voor een veilige en humane samenleving. Ons doel is bij te dragen aan een zorgvuldige rechtsgang, een effectieve uitvoering van de justitiële psychiatrische zorg in detentie en een vermindering van recidive.


Twitter

Nieuwsbrief

Disclaimer/Privacy