Pro justitia rapporteur, NIFP (Diverse locaties)

Locatie: Diverse locaties in Nederland
Voltijd/deeltijd: Deeltijd
Reageer vóór: 31 december 2022
Reageer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het werk als psychiater bij een ambulante dienst van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) is elke dag anders. Het ene moment ben je bezig met zorg in een penitentiaire inrichting, het volgende moment loop je bij de rechtbank naar binnen om advies te geven over een pro justitia-rapportage of bijzondere zorg. Binnen je werk heb je bovendien veel autonomie.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

DP04-2022_vacature_NIFP_copy.png

Dit ga je doen
Een belangrijke taak van een psychiater bij het NIFP is het leveren van psychiatrische zorg in een penitentiaire inrichting (PI). Hier werk je samen met het multidisciplinaire zorgteam. Een tweede belangrijke taak is het adviseren aan de rechter of een verdachte naar een gewone PI kan of dat er extra zorg nodig is, zoals in een penitentiair psychiatrisch centrum (PPC). Verder adviseer je de officier van justitie of een pro justitia-rapportage is aangewezen, omdat je vermoedt dat het delict dat de verdachte heeft gepleegd samenhangt met psychopathologie. Soms gaat het om lichte vergrijpen, maar ook om ernstige delicten die je de volgende dag breed uitgemeten in de krant leest. Het is spannend en veelzijdig werk, maar soms ook moeilijk. Daarom vinden we het bij het NIFP belangrijk dat je kunt sparren met collega-psychiaters, maar ook met psychologen en juristen. Daarnaast is er de mogelijkheid om in diensttijd te rapporteren als pro justitia-rapporteur, of de opleiding hiervoor te volgen. Je basis ligt bij één van de ambulante diensten van het NIFP (Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Zwolle of Den Bosch), maar de meeste tijd ben je onderweg naar een PI of een rechtbank. Vervolgens kun je thuis of op kantoor je verslagen uitwerken. We zijn een flexibele organisatie en erop gericht om de professional zo goed mogelijk te faciliteren.
 
Als je bij ons komt werken, dan bieden we je de mogelijkheid om de opleiding tot pro justitia-rapporteur te volgen. Deze opleiding duurt een jaar. Je wordt klaargestoomd om een uitgebreid diagnostisch onderzoek te doen naar de verdachte, maar ook leer je om een risicotaxatie op te maken, een uitspraak te doen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en een advies te geven over de behandeling binnen een juridisch kader. Je komt werkelijk alle mogelijk psychiatrische problematiek tegen, maar ook verslavingen en laagbegaafdheid. Wat dat betreft is er zowel voor de ervaren als voor de beginnend psychiater meer dan genoeg uitdaging in het werk. Je takenpakket wordt in overleg met jou bepaald. 

Bloeme over haar baan als psychiater bij het NIFP
“Ik ben enorm nieuwsgierig naar wat mensen drijft en hoe ze tot hun acties komen. Die nieuwsgierigheid kan ik bij het NIFP volop kwijt. Als pro Justitia-rapporteur onderzoek ik hoe een verdachte in de huidige omstandigheden terechtgekomen is. Vervolgens vertaal ik dat naar wat nodig is om te zorgen dat hij of zij in beter vaarwater terechtkomt. Mijn dag is goed als ik de rechter van mijn bevindingen heb weten te overtuigen.”

Vivian over haar baan als psychiater bij het NIFP
“Mijn belangrijkste drijfveer is deze mensen – die vaak zulke complexe problemen hebben dat andere zorgverleners hun handen van hen af hebben getrokken – te helpen en om te voorkomen dat ze nog een keer de fout ingaan. Daarmee draag ik mijn steentje bij aan een veiliger maatschappij.”
Lees het hele interview met Bloeme en Vivian: We werken met een interessante doelgroep. Deze mannen hebben vaak veel meegemaakt" | Verhalen uit de praktijk | dji.nl

Over ons

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie: advies en zorg voor een veilige en humane samenleving.


Twitter

Nieuwsbrief

Disclaimer/Privacy