Zij kon geen vreugde vinden

Maxima

"Zij kon geen vreugde vinden". Met die woorden beschreef koningin Máxima de psychiatrische ziekte waaraan haar jongere zus Inés vorige week op 33 jarige leeftijd overleed.

Dit grote verlies voor onze Koninklijke familie en de familie Zorreguieta laat op een pijnlijke manier zien dat de stigma's rondom psychiatrische ziektes onjuist zijn. Het bewijst weer dat psychiatrische ziektes in alle lagen van de bevolking voorkomen. Zoals uit een eerder artikel al bleek is ons koningshuis niet onbekend met psychiatrische ziektes en ook daar was onze Koning al erg open.

 

Een belangrijkere misvatting die door de dood van Inés ook wordt blootgelegd is dat alle psychiatrische ziektes te genezen zijn. Soms is het voor mensen al moeilijk om in te zien dat het binnen de psychiatrie ook om echte ziektes gaat. In de huidige tijd is het echter voor velen moeilijk om te accepteren dat sommige ziektes ongeneeslijk zijn. Tegen dit probleem lopen we aan in zowel de somatiek als de psychiatrie. Helaas is echter ook een deel van de psychiatrische ziektes ongeneeslijk.

 

Tevens laat deze gebeurtenis zien dat mensen aan psychiatrische ziektes overlijden. Velen zijn van mening dat zelfmoord een volledig vrije keuze is. Het is echter een symptoom van een ziekte. Zodoende kan gesteld worden dat die vrije keuze niet in alle gevallen zo vrij is als men denkt en in sommige gevallen zelfs helemaal niet vrij is.

 

Hoe pijnlijk deze gebeurtenis ook is, hopelijk komt er ook nog iets positiefs uit voort als gevolg van het publieke domein waarin deze gebeurtenis zich door de positie van het koningshuis bevindt. Ik hoop dat Inés eindelijk die vrede heeft kunnen vinden waaraan onze Koningin in haar verklaring refereerde en ik wil haar en haar familie veel sterkte wensen. 


Twitter

Nieuwsbrief

Disclaimer/Privacy