Psychiater, Pieter Baan Centrum (Almere)

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Functieomschrijving

Het Pieter Baan Centrum onderzoekt jaarlijks ruim tweehonderd verdachten van ernstige geweldsdelicten. Vervolgens adviseren wij de rechter of het ministerie van Justitie over de toerekeningsvatbaarheid, de kans op recidive en een eventuele behandeling van de verdachte. Jij levert als psychiater een belangrijke bijdrage aan een optimale uitvoering van deze taken.

Je verricht forensisch psychiatrisch onderzoek in het kader van klinische pro Justitia-rapportages. Hierbij heb je overleg op interdisciplinair niveau. Het realiseren van draagvlak in een context met tegengestelde (juridische) belangen is hierbij essentieel. Ook geef je werkbegeleiding aan psychiaters in opleiding die hun klinische keuzestage forensische psychiatrie lopen.

Daarnaast geef je vorm en inhoud aan het (inrichtingoverstijgende) medisch-psychiatrisch zorgbeleid en behandelklimaat. Je voert individuele behandelingen en crisiszorginterventies uit, en er bestaat de mogelijkheid wetenschappelijk onderzoek te verrichten.

Tijdens de pro Justitia-onderzoeken kun je te maken krijgen met emoties van justitiabelen met ernstige psychosociale problematiek die regelmatig lastig te hanteren gedrag vertonen. Het is van belang hiermee tactvol om te gaan en inzicht te krijgen in de onderliggende dynamiek. Aan de zijde van de justitiabele, maar ook bij jezelf. Deelname aan intercollegiale deskundigheidsbevordering en intervisie is dan ook belangrijk.

Functie-eisen

 • Je bent BIG-geregistreerd als psychiater.
 • Je staat ingeschreven in het Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen, of dit valt op korte termijn te voorzien.
 • Je bent bekend met psychiatrische behandelmethoden, protocollen en zorgbeleidsvoorstellen.
 • Je hebt kennis van de relevante wet- en regelgeving, departementale beleidslijnen, de Dienst Justitiële Inrichtingen en geldende medisch-psychiatrische richtlijnen.
 • Je beschikt over fundamentele wetenschappelijk-theoretische kennis van forensische psychiatrie.
 • Je hebt inzicht in sociale en juridische samenhangen in bredere context dan het eigen werkterrein, en het vermogen om hierin effectief te acteren.
 • Je beschikt over een goede taal- en schrijfvaardigheid.
 • Je bent vaardig in het analyseren van complexe individuele forensische casuïstiek en het verdedigen van eigen standpunten in de rechtbank.
 • Je beroepsintegriteit en medische ethiek zijn van eminent belang.
 • Je bent integer, flexibel en je beschikt over inlevingsvermogen.
 • Je bent sterk in oordeelsvorming, samenwerking en je hebt overtuigingskracht.
 • Je kunt goed analyseren en je wilt jezelf ontwikkelen.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau

schaal 14 met toelage aangevuld tot AMS CAO-GGZ

   

Dienstverband

Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)

Minimaal aantal uren per week

24

Maximaal aantal uren per week

36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

 

De afdeling - Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, Pieter Baan Centrum

Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie
Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) is een centrum van expertise en kennis op het gebied van de forensische psychiatrie en psychologie. Wij doen objectief forensisch gedragskundig onderzoek voor onder andere het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. Onze psychiaters behandelen mensen in detentie en in vreemdelingenbewaring.

Pieter Baan Centrum
Het Pieter Baan Centrum (PBC) is de psychiatrische observatiekliniek. Wij zijn een huis van bewaring met als specifieke taak het uitbrengen van adviezen pro Justitia. Jaarlijks onderzoeken onze gedragsdeskundigen 220 verdachten van ernstige geweldsmisdrijven. Vervolgens adviseren wij aan de rechter of het ministerie van Justitie over de toerekeningsvatbaarheid, de kans op recidive en een eventuele behandeling van de verdachte.


Twitter

Nieuwsbrief

Disclaimer/Privacy