Recent verscheen het boek Psychose bij Jongeren, geschreven door drie psychologen die werkzaam zijn in België bij een vroeginterventieteam voor jongeren met een psychosegevoeligheid.
De auteurs hopen met het boek meer begrip te kweken voor jongeren ‘die vastzitten in een psychotische wereld’ en geven aan dat het ruggensteun wil bieden aan hulpverleners en familieleden. Het boek is dus ook bedoeld voor niet-professionals die betrokken zijn bij jongeren die (voor het eerst) kampen met psychotische klachten. Er ontbreekt echter aan het begin van het boek een uitleg over de basisconcepten van een psychose: deze uitleg volgt pas in hoofdstuk twee. Het zou voor de hand hebben gelegen dat de auteurs hiermee waren begonnen.
Een tweede kritiekpunt is dat er uitgebreid wordt ingegaan op trauma als een van de risicofactoren bij psychose, terwijl andere risicofactoren als drugsgebruik, slaapdeprivatie en genetische kwetsbaarheid slechts heel kort worden aangestipt. Nu zou er (onbedoeld) wel erg veel kunnen worden opgehangen aan de correlatie tussen trauma en psychose waardoor de andere risicofactoren onderbelicht blijven.
Een positief aspect van dit boek is de grote hoeveelheid casusbeschrijvingen. Deze zorgen ervoor dat dit boek voor de meeste lezers direct een herkenning van casuïstiek uit de praktijk zal zijn. Ook zijn de paragrafen over psychose, stigma en herstel zeer de moeite waard. De auteurs beschrijven op heldere wijze hoe de relationele band tussen de jongere en zijn omgeving onder druk komt te staan. Verder in het boek wordt ingegaan op de dubbele vervreemding die bij psychose kan plaatsvinden: op zowel persoonlijk-existentieel gebied als in het sociale contact. Deze verdiepende informatie maakt dat het boek zorgt voor meer begrip voor het ingrijpende karakter van een psychose, zowel voor de patiënt zelf als voor alle betrokkenen.
De logica wat betreft de indeling van de hoofdstukken is niet altijd navolgbaar. Met name de laatste drie hoofdstukken (Het contact herstellen, Verbinding onder hoogspanning: psychose en familiewerk en Samenwerking) overlappen en zorgen ervoor dat de heldere lijn van de eerste drie hoofdstukken een beetje verdwijnt. Desondanks blijft het hele boek boeiend om te lezen.
Concluderend kan gesteld worden dat de auteurs er goed aan hadden gedaan om meer aandacht te besteden aan logischer opbouw van de hoofdstukken. Los daarvan is dit boek over psychosegevoeligheid bij jongeren in een originele en prettig leesbare vorm geschreven en kan dit boek bijdragen aan meer kennis, begrip en verbinding bij jongeren met een psychose.
Referentie:
Psychose bij jongeren – Helpen bij de zoektocht naar identiteit
Mariska Christianen, Freek Dhoogh en Jef Lisaerde
Uitgever: Lannoo Campus
ISBN: 9789401477482
240 pag.