Weg met het Angstduiveltje

Angstduivel

Angstduivel

Dit boek wordt voorgesteld als een losstaand werkboek dat gebruikt kan worden door patiënten, kinderen en adolescenten, om zelf doorheen te gaan, alsook door hulpverleners die het werkboek in hun begeleidingen kunnen gebruiken. Niet alleen slaagt het boek hier goed in, de inhoud van het boek gaat zelfs iets verder door op een elegante manier aan psycho-educatie rond angst te werken. Hiervoor kreeg de originele Engelstalige versie dan ook de publieksprijs van de Britse schoolbibliotheken voor beste informatieve boek.

 

De inhoud is gebaseerd op de cognitieve-gedragstherapie, waar zelfs de geschiedenis ervan kort geschetst wordt. In de daaropvolgende tien hoofdstukken wordt er in begrijpelijke taal, en met begrijpbare schema’s, uitgelegd wat angst is, hoe je deze kan herkennen, waar deze vandaan kan komen en wat je eraan kan doen. Ook depressieve klachten en obsessief-compulsieve gedachten worden mee in dit werkboek genomen waarmee duidelijk is dat de auteur voldoende klinisch ervaring heeft om de aanwezigheid en invloed hiervan niet te onderschatten. 

 

De patiënt(e) wordt aangespoord aan de slag te gaan met de eigen gedachten/gevoelens/gedrag maar krijgt ook veel mogelijke illustratieve voorbeelden. Met een hoofdstuk over algemeen welzijn wordt er dus ook breder dan alleen rond angst gewerkt. Het laatste hoofdstuk, de samenvatting, kan achteraf makkelijk dienen als opfrissingshoofdstuk en bevat een angst-quiz waarmee je snel kan toetsen of alles goed begrepen is.

 

 

Besluit

Vanuit de hulpverlenerspositie zou ik dit een handig werkboek vinden voor mijn jongere cliënten. Hoe een jonge patiënt(e) dit boek zou ervaren is voor mij onbekend maar ik zou het alvast aanraden voor de eenvoudige psycho-educatieve elementen die een mogelijke begeleiding alvast kan versnellen en verstevigen.

 

 

Bibiografie

Kate Collins-Donnelly

Weg met het angstduiveltje. Werkboek voor jongeren die wel eens last hebben van angst, piekeren of paniek.

In Nederland verdeelt door Uitgeverij Nieuwezijds en in België verdeelt door Uitgeverij EPO.

168 pagina’s, ISBN 978 90 5712 454 9

Originele titel: Starving the anxiety gremlin – a cognitive behavioural therapy workbook on anxiety management for young people. 2013 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!