Tussen mensen

tussen mensen

tussen mensen

In het boek ‘Tussen mensen’ lichten twee contextueel psychotherapeuten het werk van Ivan Boszormenyi-Nagy toe. Deze Hongaars-Amerikaanse psychiater en familietherapeut wordt als grondlegger van de ‘contextuele psychotherapie’ gezien, een van de substromingen van onze tegenwoordige familie- en relatietherapie.

De leer wordt gebouwd op vijf dimensies: een feitelijke dimensie, een belevingsdimensie, een dimensie waarin communicatie centraal staat, een relationele dimensie met ethische aspecten en, tot slot, de dimensie van het zijn en ‘bestaansrecht’ – de ‘ontische’ dimensie. In deze bespreking staan de interacties tussen mensen centraal, alsook de boodschappen die mensen, doorheen deze dimensies, aan elkaar geven. Hoewel de principes breed toepasbaar zijn in menselijke relaties, blijft het boek in belangrijke mate gericht op ouder-kind interacties en hoe de verschillende dimensies bewust of onbewust een rol spelen in deze menselijke interacties.

 

Per hoofdstuk wordt één idee van Boszormenyi-Nagy toegelicht vanuit het perspectief van de twee auteurs. Vervolgens wordt elk hoofdstuk besloten door een interview met een bekende Vlaming die z’n licht laat schijnen over het thema in kwestie. Dit is een verrijkende insteek en is een meerwaarde: sociale interacties door het oog van Rudy Vranckx of Frans De Waal, zetten aan tot nadenken, al blijft dit – per definitie – ook een opinie. 

 

Het boek geeft een voorzet die uitnodigt om alert te zijn voor processen zoals ‘parentificatie’ en concepten zoals ‘loyaliteitsconflicten’ in sociale interacties. De auteurs staven hun stellingen vaak vanuit eigen anekdotes of verhalen van persoonlijke bekenden. Dit sluit eerder aan bij het karakter van een opiniërend of popularisend werk. 

 

Het boek is in de eerste plaats een bespreking en interpretatie van het gedachtegoed van deze psychiater en grondlegger van de contextuele psychotherapie. Dat blijft de rode draad van het boek. Wetenschappelijke referenties zijn opvallend selectief aanwezig waardoor de auteurs zich bij momenten toch op glad ijs begeven met ‘straffe’ uitspraken, zoals de opvatting dat door de rol van genetica ‘in de 21e eeuw heel wat raadsels rond de vorming van persoonlijkheid en psyche opgelost werden’ of dat het inzetten van deep brain stimulation voor het veranderen van iemands persoonlijkheid enkel door ethische overwegingen wordt tegengehouden. Met dit werk lijken de auteurs voornamelijk het werk van dr. Boszormenyi-Nagyi breder kenbaar te willen maken; zij berichten zij hierover dan ook met het nodige enthousiasme. 

 

 

Referentie

Tussen mensen – contextueel denken over relaties, familie en samenleving

Uitgeverij: Lannoo Campus

ISBN 9789401436212 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!