Artikelselectie Februari 2016

Artikelselectie Februari 2016

Artikelselectie Februari 2016

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Februari 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

Een meta-analyse laat zien dat gerandomiseerde RCT’s weinig bewijs bieden voor een superieur effect van clozapine ten opzichte van overige tweede generatie antipsychotica in patiënten met behandelresistente schizofrenie, terwijl open label studies wel een superieur effect tonen (N=5000; JAMA Psychiatry, open access); het begeleidende commentaar van Kane, waarin hij waarschuwt de resultaten voorzichtig te interpreteren en een pleidooi houdt voor goede RCT’s met representatieve studiepopulaties en voldoende hoog gedoseerde clozapine, is lezenswaardig (open access).

Een genetische risicoscore voor schizofrenie bleek vooral angstklachten en negatieve symptomen in gezonde jongeren te voorspellen en niet zozeer psychotische verschijnselen; de effectmaten waren bovendien klein (N=14000 jongeren; JAMA Psychiatry).

In de Deense populatie bleek de ‘mortality ratio’ voor OCD 1.7 voor natuurlijke doodsoorzaken en 2.6 voor onnatuurlijke doodsoorzaken (N=3 miljoen Denen en 10000 personen met OCD; JAMA Psychiatry).

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!