Artikelselectie Januari/Februari

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Januari en Februari 2018 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

  

 

 

 

 

 

Een grote netwerk meta-analysis vond dat alle antidepressiva effectiever zijn dan placebo en dat vortioxetine, escitalopram en agomelatine als voorkeursantidepressiva mogen worden beschouwd op basis van effect en bijwerkingen; aangaande de TCA’s bleek amitriptylline het meest effectief en best verdragen (N=21 antidepressiva, 522 dubbel blinde RCT’s en 116.000 participanten, The Lancet, commentary).

De relatie tussen het succes van escitalopram en 2C19 genotype vertoont een U-vorm: slow metabolizers hebben waarschijnlijk door meer bijwerkingen minder kans op respons, terwijl rapid metabolizers minder kans hebben op respons waarschijnlijk door beperkt effect, dit in vergelijking met intermediate en extensive metabolizers (N= 4000 gebruikers van escitalopram, retrospectief; The American Journal of Psychiatry).

Een overzichtsartikel concludeert dat er voldoende argumenten zijn om het bestaan van een prodromale fase van de bipolaire stoornis aan te nemen, waarbij sub-threshold hypomane verschijnselen de belangrijkste kenmerken zijn; door te weinig onderzoek is thans onvoldoende bekend of conversie naar bipolaire stoornis kan worden uitgesteld of voorkomen (American Journal of Psychiatry).

Propranolol, gegeven anderhalf uur voor een reactiveringsessie eens per week gedurende 6 weken, bleek effectief in het reduceren van PTSD-verschijnselen bij patiënten met PTSD ten opzichte van placebo (N=60; American Journal of Psychiatry).

Kort na het trouwen met een man met een stoornis in gebruik van alcohol (AUD) stijgt het risico bij de betreffende vrouw met 14; na twee jaar met 4; omgekeerd geldt voor een man die trouwt met een vrouw met AUD een hazard ratio van 10 kort na trouwen, dalend tot 3 twee jaar na trouwen (N=9000 huwelijken; JAMA Psychiatry).

Voorafgaand aan een psychotische stoornis (leeftijden van 8 tot 20 jaar) vindt een generieke daling in cognitieve vaardigheden plaats bij personen die in de tijd werden gevolgd (N=4000; JAMA Psychiatry).

In chronische PTSD is prazosine ineffectief, zo bleek uit een dubbelblinde RCT (N=304; NEJM).

Auteurs van De Jonge Psychiater zetten in het NTVG uiteen waarom inzicht in en kennis van acute psychiatrische beelden zowel in als buiten het ziekenhuis van belang is, voor psychiaters en niet-psychiaters.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!