Artikelselectie Januari/Februari

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Januari en Februari 2017 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Door gebruik te maken van controles van EtG drie keer per week bleken patiënten met alcohol-afhankelijkheid langer in remissie te blijven dan patiënten bij wie deze niet werden afgenomen (N=79; American Journal of Psychiatry).

Schizofrenie zonder medicatie verhoogt het risico op DM-II meer dan drie keer ten opzichte van gezonde controles; schizofreniepatiënten die antipsychotica gebruiken lopen een meer dan drie verhoogd risico op DM-II ten opzichte van schizofreniepatiënten zonder deze medicatie (N=bijna 3 miljoen Denen; American Journal of Psychiatry).

Een meta-analyse toont aan dat de psychodynamische therapie en DGT de meest effectieve psychotherapeutische behandelingen zijn voor de borderline persoonlijkheidsstoornis, hoewel de effecten klein zijn (g=0.32-0.45) en er aanwijzingen voor publicatiebias bestaan (N= 2256 participanten en 33 trials; JAMA Psychiatry).

Op basis van de HRSD en de QIDS-SR kunnen drie symptoomclusters worden gegenereerd waarmee twee keer meer respons op een antidepressivum kan worden verkregen; de tool die op basis hiervan is ontwikkeld bevat 25 items en kan online worden ingevuld (https://www.spring.care/spring-assessment; N=4706 patiënten; JAMA Psychiatry).

Een meta-analyse laat zien dat internet-based CGT effectief is in de behandeling van depressieve verschijnselen (N=3876 participanten; JAMA Psychiatry).

Schizofreniepatiënten met vooral negatieve symptomen reageren beter op cariprazine (een partiële D2- en D3-agonist) dan op risperidon (ES = 0.3; N=460; The Lancet).

Een pilot studie vond dat intranasale insuline effectief in het reduceren van craving naar sigaretten, zonder belangrijke bijwerkingen (N=19 personen die roken; Molecular Psychiatry).

Net als voor fibroblast-afgeleide iPSC’s van patiënten met bipolaire stoornis eerder werd gevonden, zijn ook belangrijke functionele verschillen in lymfoblast-afgeleide iPSC’s gevonden tussen bipolaire stoornis en gezonde controles middels patch clampen; net als in de eerdere studie zorgde lithium alleen in de groep patiënten voor herstel van de ‘hyperexcitability’; bovendien kon lithium-respons met 92% zekerheid worden voorspeld (Molecular Psychiatry).

In een Mendeliaanse randomisatiestudie waren genetische markers die met cannabisgebruik zijn geassocieerd geassocieerd met schizofrenie, zonder dat bewijs voor pleiotrope effecten van deze varianten werd gevonden; dit versterkt het bewijs voor een causaal verband tussen cannabisgebruik en schizofrenie (N=34000 gebruikers en 450000 niet gebruikers; Molecular Psychiatry).

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!