Artikelselectie Juni/Juli 2016

Artikelselectie

artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Juni en Juli 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Add-on van antidepressiva (vooral citalopram en fluvoxamine) aan een antipsychoticum is effectief op alle eindpunten voor patiënten met schizofrenie in een grote meta-analyse; de grootste effecten werden gezien response rates, positieve en depressieve symptomen, terwijl de effecten kleiner waren voor positieve symptomen (N=3,608 participanten; American Journal of Psychiatry).

De eerste studie naar dit onderwerp vond een odds ratio van 3.4 voor het ontwikkelen van schizofrenie in nakomelingen van moeders met hoge serum cotininewaarden (als biomarker van nicotine-afhankelijkheid; N=977 Finse patiënten met schizofrenie; American Journal of Psychiatry).

Het risico op het ontwikkelen van een stoornis in het gebruik van alcohol is verlaagd (hazard ratio 0.4) bij personen die voor het eerst trouwen; deze risicoreductie is vooral uitgesproken voor personen met een positieve familieanamnese voor stoornissen in het gebruik van alcohol (N= een Zweeds cohort van 3 miljoen personen; American Journal of Psychiatry).

Basimglurant, een antagonist van de metabotrope glutamaatreceptor (mGlu5), als add-on op antidepressiva was niet effectief op de primaire uitkomstmaat (clinician-rated MADRS), maar wel op secundaire uitkomstmaten (vooral gerapporteerd door patiënten; N=333; JAMA Psychiatry).

Een meta-analyse naar de effecten van interventies op het reduceren van het aantal gedwongen opnames vond dat alleen crisisinterventieplannen effectief waren, hoewel het aantal studies naar deze en overige interventies beperkt was; overige interventies bleken ineffectief, zoals het vergroten van compliantie en geïntegreerde behandeling (N=13 trials; N=2980 patiënten; JAMA Psychiatry).

Een multi-center, gerandomiseerde, dubbel-blinde studie vond dat tweede generatie antipsychotica de kwaliteit van leven van patiënten met schizofrenie gunstiger beïnvloeden dan klassieke middelen (N=149; Lancet Psychiatry).

Een meta-analyse naar belandelmethoden bij OCD toont aan dat de combinatie van psychofarmocologische en psychotherapeutische interventies effectiever is dan elk van beide los, terwijl deze interventies niet goed onderling vergelijkbaar bleken vanwege het toestaan van het gebruik van antidepressiva in trials naar psychotherapeutische interventies (N=54 trials en 6652 patiënten; Lancet Psychiatry).

Een meta-analyse vond dat in de acute fase van alle onderzochte antidepressiva alleen fluoxetine een (lichte verbetering) van depressieve klachten gaf bij kinderen en adolescenten met een depressieve stoornis (N=34 trials en 5260 participanten; The Lancet).

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!