Artikelselectie November/December 2016

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van November en December 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Een video in de NEJM laat zien hoe oculaire flutter, spierrigiditeit en myoclonus als uitingen van een serotoninesyndroom eruit zien (open access).

 

Een grote meta-analyse (N=81 studies en 4233 patiënten) naar de effecten van rTMS bij depressie vond dat vooral priming low-frequency (OR 4.7, maar groot CI), bilaterale (OR 4.0), high-frequency (OR 3.1) en low frequency (OR 2.4) effectief waren; de nieuwe technieken (zoals accelerated, synchronized en deep) bleken minder effectief (JAMA Psychiatry).

Een grote genetische studie in Han Chinezen (N= 5000 patiënten en 5000 controles) toont aan dat veel voorkomende genetische variatie (‘common SNPs’) 20-29% van de variantie in het risico om depressieve stoornis te ontwikkelen, verklaren; zeldzame varianten in exons kwamen iets vaker voor in patiënten dan in controles (OR 1.009; JAMA Psychiatry).

CGT via het internet is effectief in de behandeling van insomnie (Cohen’s d = 0.79; N=303; JAMA Psychiatry).

ω-3 vetzuren bleken in de grootste trial tot nu toe niet effectief in het verminderen van transitie naar psychose in individuen at ultra high risk (N=304 volwassenen; JAMA Psychiatry).

In een grote meta-analyse naar fMRI en PET bij unipolaire depressie (N=57 studies, 99 experimenten en 1058 patiënten) werden geen consistente verschillen tussen patiënten en controles gevonden (JAMA Psychiatry).

Vitamine-D deficiëntie tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op autismesymptomen op 6-jarige leeftijd (N=4229, Generation R study; Molecular Psychiatry).

Sertraline heeft een NNT van 6 in het voorkomen van depressie bij mensen die een traumatisch schedelhersenletsel doormaken (N=94; JAMA Psychiatry).

Redactieleden van DeJongePsychiater beschrijven in een state-of-the-art review de behandeling van GHB-detoxificatie (CNS Drugs).

Van alle neuronal cell surface antilichamen in serum bleken alleen anti-NMDAR vaker voor te komen in patiënten met een eerste psychotische episode (3% vs 0%, p=0.02), maar deze patiënten verschilden klinisch niet van patiënten zonder deze antilichamen (N=228, The Lancet Psychiatry).

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!