Artikelselectie Zomer 2021

Artikelselectie

Daar is ie weer! De seizoenale artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van de zomer van 2021 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

 

Covid-19

Bij een ziekenhuisopname met Covid-19 kunnen patiënten PTSS oplopen. Uit een gerandomiseerde studie blijkt dat het behandelen van deze symptomen met narratieve exposure therapie tijdens de ziekenhuisopname een goed effect heeft op angst, slaap en somberheid. (n = 110, Journal of Affective Disorders).

Een DJP-redactielid vond op basis van genetische data geen bewijs voor causale verbanden tussen COVID-19 en psychiatrische aandoeningen (N=genetische data van miljoenen personen; Translational Psychiatry).

Epidemiologie

Een terugval in depressie komt het vaakst voor bij patiënten met een slechte therapietrouw, een hogere mate van angst symptomen en meerdere depressieve episodes in de voorgeschiedenis. (N=1262, Journal of Affective Disorders).

Postpartum depressie bij mannen komt voor bij tussen de 1.2% en 25.5% van de bevallingen. De risicofactoren die naar voren komen uit een meta-analyse van 17 studies zijn een voorgeschiedenis van psychiatrische ziekte, werkeloosheid, financiële moeilijkheden, negatieve life-events en een lagere tevredenheid over de relatie (Journal of Affective Disorders).

Het risico op terugval na acute behandeling van anorexia nervosa was het grootste rond 60 dagen (N=93, American Journal of Psychiatry).

Psychotherapie

Een grote netwerkmeta-analyse vindt weinig verschillen in werkzaamheid en bijwerkingen tussen psychotherapieën voor de behandeling van de acute fase van een depressie (N=331 trials met 34000 deelnemers; World Psychiatry).

Medicatie

Gebruik van MDMA tijdens psychotherapie voor PTSS is in vergelijking met placebo zeer effectief, zo vond een placebo-gecontroleerde RCT (d=0.9; N=91; Nature Medicine).

Een DJP-redactielid bespreekt kort het bewijs voor en tegen stoppen met antipsychotica in verschillende fases van schizofrenie (The Lancet Psychiatry).

Zuranolone, een modulator van de GABA-receptor in ontwikkeling voor depressie, bleek effectief in de behandeling van postpartumdepressie (N=153; JAMA Psychiatry).

Het gebruik van clozapine gaat samen met een verhoogd risico op myocarditis. Uit een retrospectieve analyse komt naar voren dat Troponine en C-reactief proteine een hoge diagnostische waarde hadden. Klachten zoals tachycardie hadden juist een lage diagnostische waarde (N = 247 621, British Journal of Psychiatry).

In een kleine studie wordt gevonden dat de therapeutische bloedspiegel van Venlafaxine ligt tussen de 100 en 400 ng/ml waarbij hogere waarden dan 400 ng/ml juist voor minder effectief zorgen. (N=52, World Journal of Biological Psychiatry).

Overige behandeling

Uit het Zweedse ECT register blijkt dat depressieve patiënten zonder co morbiditeit het beste reageren op ECT. O.a. een co morbide angststoornis en co morbide persoonlijkheidsstoornis zorgen voor een lager responspercentage, dit wordt vooral gezien bij jongere patiënten en bij minder ernstige depressies (N=4413, Journal of Affective Disorders).

Onder patiënten die ECT ontvingen werd geen verhoogde mortaliteit gevonden in het jaar na behandeling in vergelijking met gezonde controles. (N=8720, British Journal of Psychiatry).

Genetica

In een genoom-wijde associatiestudie werden de eerste risicoloci voor Alzheimer + psychose gevonden (N=17000; Molecular Psychiatry).

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!