Titel: Subtypes van psychose op basis van hersenfunctie
Deze post maakt deel uit van de rubriek “Internationaal Toponderzoek” in het Tijdschrift voor Psychiatrie, in samenwerking met De Jonge Psychiater (pdf versie)
Waarom dit onderzoek?
In de praktijk is het lastig om te bepalen of een psychose past bij schizofrenie, een bipolaire stoornis of een andere aandoening. Zijn we al zover dat we op basis van onderliggende hersenafwijkingen bij patiënten en hun familieleden onderscheid kunnen maken tussen verschillende psychotische aandoeningen?
Onderzoeksvraag
Zijn er op basis van hersenfunctie van patiënten met psychose en hun familie- leden subgroepen te onderscheiden?
Hoe werd dit onderzocht?
Belangrijkste resultaten
Er konden drie biotypes worden onderscheiden. Biotype 1 betrof patiënten die ten opzichte van de gezonde controlegroep het slechtst scoorden op neurocognitieve taken, de laagste sensomotorische activiteit vertoonden en de grootste relatieve afname van witte stof op de MRI hadden. Deze patiënten hadden overwegend psychotische klachten op basis van schizofrenie (59%) en functioneerden sociaal het slechtst. Biotype 3 betrof patiënten die op neurocognitieve taken en sensomotorische activiteit vergelijkbare uitkomsten hadden met de controlegroep en die de minste wittestofafwijkingen hadden. Deze groep had overwegend psychotische klachten op basis van een bipolaire stoornis (44%) en functioneerde sociaal het beste. Biotype 2 betrof patiënten die op genoemde maten tussen type 1 en 3 scoorden. Eerstegraads familieleden van patiënten uit 489 biotype 1 lieten, vergeleken met de controlegroep, de meeste wittestofreducties zien op MRI, gevolgd door degenen met biotype 2 en 3.
Consequenties voor de praktijk
Referentie
Clementz BA, Sweeney JA, Hamm JP,
Ivleva EI, Ethridge LE, Pearlson GD, e.a. Identi cation of distinct psychosis biotypes using brain-based biomarkers. Am J Psychiatry 2016; 173: 373-84.
Deze post maakt deel uit van de rubriek “Internationaal Toponderzoek” in het Tijdschrift voor Psychiatrie, in samenwerking met De Jonge Psychiater (pdf versie)