GRIP bij psychose-gevoeligheid is een handzaam boek van de hand van een ervaren psychiatrisch verpleegkundige. Het werd geschreven om hetgeen geweten is over psychose op een eenvoudige manier te delen met zowel mensen die een eerste psychose hebben (meegemaakt) als hun naasten.
Men benadrukt in het boek dat een psychose vaak gepaard gaat met een langdurige kwetsbaarheid en een grote kans op het terugkeren van psychotische klachten. De auteur legt ons ook uit wat een psychose is, wat je er aan kunt doen, zoomt in op het verband met middelengebruik en het laatste deel van het boek gaat vooral over herstel na een psychose. Per hersteldomein (zelfvertrouwen, werk/studie, sociaal leven) worden voorbeelden gegeven van wat je concreet kunt doen oftewel hoe je weer grip kunt krijgen op je leven. Tussen de theorie door vinden we geregeld korte casusvoorbeelden die het geheel zeer tastbaar maken.
Ook wordt er verwezen naar een aantal websites die ik nog niet kende. De meest waardevolle website bleek www.pakwijzer.nl (persoonlijke antipsychotica keuzewijzer) te zijn. Op deze website worden de antipsychotica door een aantal gegevens in te vullen (is het voor jou acceptabel dat je door je antipsychotica zwaarder zou worden, meer zou slapen, een droge mond zou krijgen, ..) gerangschikt op basis van hetgeen de patiënt belangrijk vindt. Zo kan de pakwijzer als keuzehulp worden ingezet bij de keuze voor een antipsychoticum door psychiater en patiënt.
Dit boek lijkt het meest geschikt als naslagwerk voor naasten en hulpverleners die bij een bepaalde patiënt specifiek aan de slag willen gaan met werkhervatting of een ander levensdomein. Ik moet eerlijk zeggen, het heeft even geduurd voor ik mij er doorheen heb geworsteld. Ik kan me voorstellen dat iemand die herstelt van een psychose hier het geduld niet voor heeft. Het boek staat werkelijk vol met wijze raad, tot in de puntjes uitgewerkt, waardoor het bij momenten een beetje belerend overkomt. Hoewel de achterliggende gedachte heel waardevol is, met name het helpen van mensen na een psychose terug grip te leren krijgen op hun leven, denk ik dat dit boek herschreven moet worden naar een verkorte patiëntenversie om effectief voor hen van waarde te zijn.