Coach Fregoli

Coach

Coach

Onlangs zag ik in een actualiteitenprogramma op televisie een item voorbij komen over een vrouw van middelbare leeftijd die zich had omgeschoold tot ‘stilte-coach’[1]. Ze vertelde de verslaggeefster uitgebreid over het belang van stilte in de huidige tijd. Ironisch was dat ze als coach met het prediken van stilte veel herrie maakte. Ze maakte daarmee – uiterst subtiel – duidelijk dat het niet meevalt om de stilte te beleven. Bizar dat mensen dat in deze roerige tijden uberhaupt zelf, ongecoacht proberen! Geen wonder dat steeds meer mensen burn-out raken! En, zo vertelde ze, aan klandizie geen gebrek; iedereen is op zoek naar een coach.

 

 

 

 

Toch wil ik het niet over de stiltecoach hebben, maar wel over managers in de ggz. Die hebben het zwaar. Iedereen klaagt wel over die arme hulpverlener, maar de manager, die heeft pas écht zware tijden. De natuurlijke habitat van deze kantoortijgers wordt door initiatieven als #ontregeldezorg en hetroermoetom.nl bedreigd. Een angstig vooruitzicht voor deze tandeloze tijgers in de ggz me dunkt. Het zal toch niet dat juist die lieve, efficiente, leane managers worden wegbezuinigd uit de ggz? Als zorgprofessional kan ik echt niet meer om mijn manager heen. Wie moet mij anders vertellen welke productienormen ik moet halen, welke flexkamer ik dit dagdeel mijn werkplek mag noemen, hoe ik in mijn kracht kom te staan en, bovenal, welke formulieren verplicht zijn? Ik heb het als professional nu al zwaar genoeg en hoe zou ik me staande moeten houden zonder mijn manager? 

 

Ik heb daarom besloten om te flexibiliseren en twee vliegen in klap te slaan; ik een makkelijker leven én de manager een makkelijker leven. Vanaf heden bied ik mezelf aan als coach. Geinspireerd door de talkrijke burn-out-slachtoffers die na hun herstel zelf burn-out-coach worden, zal ook ik, na jarenlang zelf intensief gemanaged te zijn, de oversteek maken. Het moet immers behoorlijk lastig zijn om zelfdenkende, eigenwijze, gemotiveerde professionals zodanig te manipuleren dat ze het merendeel van hun tijd gaan vullen met ogenschijnlijk zinloze handelingen. Ik ben ook helemaal gebureaucratiseerd. Ik vul dagelijks talloze formulieren in, zet overal vinkjes en betrap mezelf er soms op te denken in productiecijfers in plaats van in patienten (of zelfs mensen). Ik denk dan ook dat ik met mijn ervaring aan beide kanten van de tafel bij uitstek geschikt ben als manager-coach.

 

Ik schreef hier aanvankelijk dat ik mezelf ging laten omscholen, maar dat hoeft gelukkig niet. Coach is een onbeschermd beroep en iedereen mag zich coach noemen. Bij deze. Dat scheelt,  ‘lean’ en ‘paperless’ en zo. Nog beter is het, gezien het aantal coaches de laatste jaren expontentieel toeneemt, om een specifieke niche te bedienen middels het toevoegen van een extra woord om als coach je unieke expertise te kunnen benadrukken. Dus bijvoorbeeld de eerder genoemde ‘stilte-coach’ en ‘burn-out-coach’, maar ook de ervaringscoach, levensloop-coach of juist bore-out-coach, papacoach, rouwcoach (niet te verwarren met rauwkost), yoni-coach, immigratiecoach, leefstijlcoach, abricoach, chakracoach of opvoedcoach. Zelfs iets bizars als voetbalcoach (hoe verzinnen ze het!) heb ik inmiddels voorbij zien komen. In mijn geval heb ik het simpel gehouden en gekozen voor management-coach.

 

Voor mijn toekomstige klanten heb ik net dat beetje extra gedaan en mezelf grondig verdiept en bijgeschoold in managementjargon, als gebaar naar de mensen toe. Een kwestie van gas geven en inregelen. Ik zal mijn, in de patientenzorg en bureaucratie opgedane, expertise vanaf nu inzetten om dolgedraaide, gedemotiveerde managers middels gefactureerde ‘Face2Face-bila’tjes’ de nodige ‘awareness’ te creëren en hen weer ‘in de kracht te zetten’, ‘te empoweren’ en zo te helpen ‘de eigen regie te herpakken’. Simpelweg wat ‘brainen’, ‘sparren’ of gewoon even wat ‘tegen mij aanhouden’ kan natuurlijk ook, daarvoor hanteer ik een apart tarief. Het is zaak om in tijden van verandering het momentum te pakken. Wat bovenstaande in concreto zal behelzen qua werkzaamheden weet ik eerlijk gezegd nog niet helemaal, maar dat is verder ook niet zo van belang.

 

Mocht u na het lezen van deze oproep interesse hebben in een managementcoach-sessie, schroom dan niet om contact op te nemen. De eerste sessie is gratis, daarna begint de facturering. Ik beloof u dat u het waard bent.

 

Giorgio Frégoli, management-coach

 

Zie ook: www.giorgioweetraadmetmanagersdiemethunhandeninhethaarzittenennietmeerwetenwaarzehetmoetenzoeken.nl; @GiorgioFreg; #liefdevoormanagers

 

[1]https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4630581/voor-elke-levensvraag-een-coach-wildgroei-aan-coaches-nederland

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!