Artikelselectie Maart/April

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Maart en April 2018 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

  

 

 

 

 

 

Een kleine, gerandomiseerde studie vond geen aanwijzingen dat het spelen van gewelddadige videospelletjes agressief gedrag in de hand werkt (N=90; Molecular Psychiatry). 

 

Soldaten die worden uitgezonden in het eerste jaar van hun militaire dienst hebben twee keer zoveel kans op een TS als soldaten die daarna worden uitgezonden (N=593; JAMA Psychiatry).

 

Een originele studie die gebruik maakte van data van de UK Biobank vond dat grijpkracht van de hand positief geassocieerd is met 5 domeinen van cognitief functioneren in personen met depressie en gezonde personen (N=110 duizend; JAMA Psychiatry).

 

Kinderen van ouders die neef/nicht van elkaar zijn hebben drie keer meer kans op stemmingsklachten en twee keer meer kans op psychose (N=363 duizend; JAMA Psychiatry).

 

Een meta-analyse vond dat personen die actief bewegen 0.7 tot 0.9 keer zoveel kans op depressie hebben als personen die weinig bewegen (N=49 studies en 266 duizend personen; American Journal of Psychiatry). 

 

Een review concludeert dat commercieel aangeboden genetische tests die respons op antidepressiva voorpellen thans van onvoldoende waarde voor de klinische praktijk zijn, maar dat CYP450 genetisch testen wel van nut kan zijn voor het voorspellen van bijwerkingen van antidepressiva (American Journal of Psychiatry). 

 

Intranasale esketamine in combinatie met antidepressiva is effectief 4 en 24 uur na toediening, maar niet na 25 dagen; op suïcidale gedachten is het effect alleen merkbaar 4 uur na toediening (N=68, RCT; American Journal of Psychiatry).

 

Een dubbel blinde RCT toont aan dat lamotrigine ineffectief is bij borderline (N=195; American Journal of Psychiatry). 

 

Analyses van de biologische pathways betrokken bij schizofrenie op basis van de grootste genetische studies laten zien dat van de neurotransmitters vooral dopamine en acetylcholine betrokken zijn bij deze aandoening, hetgeen past bij de pathofysiologische gedachten aangaande de psychotische en cognitieve symptomen van de ziekte (N=105 duizend; Schizophrenia Research).

 

Duitse en Nederlandse onderzoekers, onder wie van DJP, onderzochten voor het eerst in liquor van schizofreniepatiënten zonder belangrijke neurologische verschijnselen het voorkomen van neuronale antilichamen en vonden geen aanwijzingen dat deze frequenter voorkomen dan bij gezonde controles (N = 124; British Journal of Psychiatry).

 

Personen met artistieke scholing hebben meer kans op het ontwikkelen van schizofrenie (1.9 keer), bipolaire stoornis (1.6 keer) en depressie (1.4 keer) dan personen zonder dergelijke scholing, zo vond een epidemiologische studie onder de Zweedse bevolking (N=20 duizend schizofreniepatiënten, 28 duizend patiënten met bipolaire stoornis en 148 duizend met depressie; British Journal of Psychiatry).

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!