Het brein? Daar moet muziek in!

Het brein? Daar moet muziek in!

Het brein? Daar moet muziek in!

Ik ben geen begenadigd musicus, maar het plezier wat ik beleef aan het maken van muziek gun ik iedereen! Bovendien is er geen betere manier van mindful bezig zijn dan een ingewikkeld stuk muziek van blad zingen (je hebt geen gelegenheid ergens anders aan te denken) of een perfect concert ten gehore te brengen (je raakt in hoger sferen)! Het is ook niet voor niets dat Rene Kahn in zijn ‘10 geboden voor een gezond brein’ al jaren geleden muziek maken (naast slapen, sporten etc) een belangrijke plek gaf.

En net als met veel vaardigheden, betekent jong geleerd, oud gedaan en doet een goed voorbeeld goed volgen. Een zingende stem  kalmeert babies sneller dan een sprekende stem, blijkt uit deze studie.

Muziekonderwijs wordt vaak gezien als een luxeproduct en scholen richten zich meer en meer puur op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Maar zou het niet beter zijn met verschillende methoden het brein tot ontwikkeling te laten komen?! Steeds meer studies laten het de toegevoegde waarde van het maken van muziek in de ontwikkeling van het brein zien. Omdat soms een paar filmpjes dat leuker en makkelijker uitleggen dan een paar honderd woorden, kan ik iedereen adviseren zich met een paar klikken (deze leuke TedX cartoon en hoogleraar Eric Scherder die op tijdvoormuziek.nu uitleg geeft over welke hersengebieden muziek activeert) van het belang van muziek voor kinderen en volwassenen te vergewissen en de handschoen op te nemen!

En in het kader van de wetenschappelijke agenda, waar preventie hoog geagendeerd staat: misschien zit hier muziek in!

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!