Waarom mensen een uitgesproken maar ongefundeerde mening hebben over de psychiatrie

Bert Keizer

Keep it cool, Bert

“Het is heel gewoon dat opeenvolgende psychiaters dezelfde patiënt beschrijven als depressief – fobisch – schizo-affectief – autistisch – en borderliner”, schreef Bert Keizer op 7 april 2016 in het Medisch Contact en hij riep op ‘om het hoofd koel te houden’. In Arts en Auto van dezelfde week schreef een forensisch arts in een paginavullend interview dat antidepressiva “de kans vergroot dat u moordlustig wordt en uw familie ombrengt, de kans dat u gaat drinken en gokken, en oh ja, grote kans dat u, mogelijk blijvend, impotent wordt.” En onlangs kreeg Peter Gøtzsche, de internist die psychiaters met maffia vergelijkt,  ruim baan in Medisch Contact om zijn devaluerende mening over psychiaters te ventileren.

 

Wij, en met ons vele andere collega’s vragen ons hardop af waarom zoveel verstandige collega’s een uitgesproken maar ongefundeerde mening hebben over de psychiatrie. Meningen die met veel aplomb gebracht worden en onweersproken worden afgedrukt. Het ontbreken van de nuance in die meningen draagt op geen enkele wijze bij aan een constructief debat of meer kwaliteit in de psychiatrie. Sterker nog: de eenzijdige ruimte aan een gesimplificeerde visie op de psychiatrie zal de beeldvorming over de psychiatrie onjuist kleuren. Kritisch zijn is prima, maar overtrokken negatieve beeldvorming is schadelijk. Alsof wij maar wat doen en goede patiëntenzorg niet onze drijfveer is.

We mogen trots zijn op ons vak en op er al bereikt is. Dat betekent niet dat we er al zijn. Vanuit de praktijk weten we dat er– net als in andere specialismen – grote uitdagingen zijn op het vlak van etiologie, diagnostiek en behandeling. Dáár moeten we ons hard voor maken om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Onjuiste karikaturen over de psychiatrie helpen daarbij niet.

 

Bert, kom gerust een keertje langs in onze spreekkamer. Dan laten we zien hoe wij het hoofd proberen koel te houden.

 

Namens de redactie van DeJongePsychiater.nl

Anouck Visscher, Christiaan Vinkers, Gabriel Jacobs, Jasper Zandvoord, Jeroen Steenmeijer, Jeroen van Waarde, Joeri Tijdink, Jurjen Luykx, Linda van Diermen, Martijn van Noorden, Thomas Pattyn

 

Deze reactie werd geschreven als reactie op deze column “Neuropsychiatrie” van Bert Keizer op Medisch Contact: 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!