Oproep aan de Jonge (Zelfstandig Gevestigde) Psychiaters

Michiel Hengeveld

Michiel Hengeveld

Help ons een vuist te maken tegen de NZa en de zorgverzekeraars! 

Mogelijk hebben jullie er al iets over gehoord: de gevolgen die de invoering van het nieuwe zorgprestatiemodel (ZPM) voor de GGZ per 1 januari aanstaande kunnen hebben voor de (zelfstandig gevestigde) psychiaters. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de organisatie die over de zorgtarieven gaat, heeft een verregaand voorstel op tafel gelegd om de Zelfstandig Gevestigde Psychiaters (ZGP’s) een ’tariefdifferentiatie’ op te leggen. Dit heeft als consequentie dat de ZGP’s weer dreigen te worden betaald als klinisch-psychologen, terwijl het ZPM nu juist het terechte uitgangspunt had: hoe hoger en breder opgeleid, hoe hoger het tarief. De huidige financiering heeft namelijk een ernstige weeffout: voor alle disciplines geldt hetzelfde DBC-tarief. Dat is dus makkelijk winst maken voor instellingen met goedkope, zo laag mogelijk opgeleide professionals (denk aan basispsychologen die net van de collegebanken komen). Gelukkig besteedden de media en Follow The Money recent aandacht aan dit soort handige behandelfabrieken.

Bij cruciale beleidsmakers, VWS, NZa en de Zorgverzekeraars, leeft kennelijk nog altijd het onjuiste beeld dat ZGP’s alleen maar ‘lichte’ problematiek doen, ‘cherry picking’. Werk dat voor het overgrote deel gemakkelijk door lager geschoolden (lees: goedkopere) krachten gedaan kan worden: psychotherapie door psychologen en farmacotherapie door verpleegkundig specialisten. Maar: wij zijn medisch-specialisten! ZGP’s behandelen dikwijls de meest complexe en ernstige patiënten, die al (1) een vaak eindeloze gang door psychologische hulp zijn gegaan en daarmee niet uitkomen; (2) dusdanige comorbiditeit hebben dat ze binnen de (beperkende) zorgpaden van de grote GGZ-instellingen niet aangenomen worden of niet uitkomen; of (3) gedesillusioneerd door de bureaucratie, de versnippering en de discontinuïteit van de multidiciplinaire zorg binnen een grote instelling, daar nooit meer behandeld willen worden (net als veel psychiaters die daar ook ongelukkig van worden).

We lijken er  op af te koersen dat op 1 juni aanstaande besloten wordt dat deze ’tariefdifferentiatie’ volgend jaar zal worden ingevoerd. En let op: nu zijn de ZGP’s als eerste aan de beurt, maar dit zou vervolgens ook realiteit kunnen worden voor alle psychiaters, in welke setting zij ook werken. Help de ZGP’s daarom een vuist te maken tegen de NZa en de zorgverzekeraars!

Wat gebeurt er al?

Er is een WhatsApp groep gestart: de ‘Actiegroep ZGPsychiaters’, met als boegbeeld (em. prof.) Michiel W. Hengeveld, thans vrijgevestigd psychiater in Leiden. Doel is: zo snel mogelijk de nodige informatie uitwisselen en paraat zijn zodra actie geboden is. De actiegroep is bedoeld ter ondersteuning van en in goed overleg met de onderhandelaars van de NVvP, maar is wel onafhankelijk daarvan. Dit om beiderzijds de handen vrij te houden. Kijk ook geregeld naar de informatie op het Ledennet van de NVvP bij de Afdeling ZGP.

Hoe kun je helpen?

1. Geef je 06 nummer + e-mailadres door aan Michiel W. Hengeveld: [email protected], dan wordt je toegevoegd aan de WhatsAppgroep.

2. Stuur dit bericht zo ruim mogelijk door in je eigen collegiale netwerk. 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!