Psychiatrie in de media: Goed en slecht nieuws..

Dagbladen

Dagbladen

Dit weekend las ik in twee landelijke dagbladen positief nieuws over de psychiatrie, en dat is nieuws dat best op de – Proud to be Psy-  Jonge Psychiater mag!

 

Psychose en borderline

Zowel de Volkskrant als  NRC brachten, naast heel veel slecht nieuws, uitgebreide achtergrondartikelen over de psychiatrie: ‘Leren omgaan met stemmen in je hoofd’ over stemmen horen en de behandeling daarvan (volkskrant) en ‘ Borderline is te genezen’ over effectieve psychotherapieën in de behandeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis (NRC). Goed nieuws en in een positief daglicht.

 

Kinderpsychiatrie

Vorige week was er ook nieuws, toen over de kinderpsychiatrie. Dat er aandacht voor was, was het enige goede nieuws. Twee collega kinder- en jeugdpsychiaters spraken zich uit in NRC in een artikel onder de prachtige titel ‘Jij hebt helemaal geen psychiater nodig, kind’ (5 november). Het artikel verhaalt over de toenemende bemoeienis die de gemeente eist in psychiatrische diagnostiek en behandeling en hoe mijn collega’s daarom uitbreiding van hun contracten voor dit kalenderjaar weigerden. Ze maken een belangrijk punt. En tegelijk wordt duidelijk dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) er heel anders tegenaan kijkt. Ik citeer: „Samenwerking is in zekere zin heiliger dan de autonomie van de specialist. Alleen samen kun je ontdekken: benader je het kind ‘integraal’ of behandel je het snel?”

In elk vakgebied kun je preventie bedrijven (denk aan het voorkomen of tegengaan van overgewicht, promoten van bewegen, etc.), maar als je ziek wordt, krijg je zonder pardon en zonder begeleiding van je buurtteam, een verwijzing voor medische behandeling. In de psychiatrie is het niet anders. Er is veel primaire preventie (voorkomen van ziekte in een gezonde populatie) te doen, het gebied van het buurtteam, dat in direct contact staat met de gemeente. Er is secundaire preventie (het ingrijpen bij vroege symptomen), waar psychiatrie en buurtteam prima samen kunnen werken en beide expertise inbrengen. En er is behandeling nodig als sprake is van een floride psychiatrisch beeld. Dan moet de patiënt onverwijld naar een psychiater verwezen worden voor behandeling en kan het buurtteam betrokken worden voor bijkomende problemen. Van daaruit is het dus ook vanzelfsprekend dat in deze verschillende fases verschillende professionals de leiding hebben en dat het in het geval van psychiatrische ziekte de psychiater is! 

 

En eigenlijk is het daarom wel logisch om de kinder- en jeugdpsychiatrie weer te gaan financieren vanuit de zorgverzekeringswet, zoals collega Wim Bisschops bepleit in zijn opinie ‘recht op gezondheidszorg geldt ook voor depressief kind’ (Volkskrant online 5 november 2016).

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!