Aanstellers of pechvogels? Burn-out ontrafeld

Aanstellers of pechvogels? Burn-out ontrafeld.

Aanstellers of pechvogels? Burn-out ontrafeld.

Burn-out is een aandoening die niet in DSM-5 staat, noch frequent in de psychiatrische praktijk wordt behandeld. Toch is het niet verwonderlijk dat naar de psychiater wordt gekeken voor duiding van dit fenomeen. Het past in de trend dat het voor onszelf en de buitenwereld maar moeilijk te bepalen is waar de grenzen van de psychiatrie liggen.

Samen met journalist Roselien Herderschee schreef oud DJP’er, psychiater en filosoof Lotje Steins Bisschop ‘Aanstellers of pechvogels?’, een boek over burn-out, waarin zij dit fenomeen vanuit verschillende disciplines benaderen. Ditmaal geen zelf-hulpboek of ervaringsverhaal over dit onderwerp, maar een boek wat beoogt bij te dragen aan het publieke begrip van de ‘burn-out’. In dit toegankelijk geschreven boek komen onder andere een bedrijfsarts, een POH-GGz en een neurowetenschapper aan het woord. Er wordt uitleg gegeven over het concept, mogelijke oorzaken, en behandeling.

De auteurs wagen zich niet aan absolute verklaringen en oplossingen. De actuele situatie wordt ontleed en de stand van zaken wordt vanuit verschillende invalshoeken naast elkaar gelegd. De grondtoon van het boek is niet kritisch, maar pragmatisch: ‘In deze tijd hebben mensen last van burn-out (..). Dus we moeten ook kijken hoe die mensen beter gemaakt kunnen worden, en ons niet alleen maar afvragen of vroeger alles beter was.’

Wie met 192 pagina’s een taai betoog verwacht hoeft niet te vrezen. De mooie illustraties, ook van de hand van Steins Bisschop, nemen een prominente plaats in. Korte teksten, quotes en opsommingen volgen elkaar in vlot tempo op. Dit maakt het begin voor de niets vermoedende lezer misschien wat chaotisch, maar al gauw komen na elk hoofdstuk de praktische samenvattingen en heldere schema’s die de nodige houvast geven.

Wat een ‘burn-out’ is en hoe we hier mee om moeten gaan zal nog lang een onderwerp van discussie blijven in de psychiatrie en daarbuiten. Na het lezen van dit boek komt de (jonge) psychiater goed beslagen ten ijs om zich in deze discussie te mengen.

Sympathiek is het feit dat de opbrengsten van het boek ten goede komen aan MIND, stichting voor psychische gezondheid.

 

Referentie:
Aanstellers of pechvogels? Burn-out ontrafeld.
Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee
De Tijdstroom
ISBN 9789058983442
192 pag.

 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!