Alles Goed? Praten over depressie, hoe doe je dat?

Alles Goed

De schaamte over depressie

Eén van de belangrijkste symptomen van een depressie is dat je alle hoop verliest. Geen toekomst meer ziet. In plaats van dat er licht gloort aan het einde van de tunnel, lijkt het alsof die aan beide kanten is afgesloten. Maar een depressie liegt. Door een depressie ga je dingen denken die niet waar zijn. Dit hebben miljoenen mensen ervaren, die na een donkere periode toch weer hersteld zijn. Velen schamen zich en lijden in eenzaamheid. Want voor anderen lijkt het soms alsof er niets aan de hand is. Een depressie is onzichtbaar: je loopt rond met een brandend hoofd en niemand ziet de vlammen. Daarom blijft het stigma dat aan depressie kleeft zo eenvoudig in stand. Mensen denken dat je je aanstelt, dat je gewoon niet je best doet om je beter te voelen, dat het een teken van zwakte is, dat het je eigen schuld is.

 

 

 

Annemiek: “Wanneer ik depressief ben weet ik zeker dat ik niks waard ben, dat ik niet aardig ben. Dat je niet lacht om mijn grapjes, maar omdat ik mezelf weer eens belachelijk maak.  Achteraf snap ik niet hoe ik zo kon denken, toch zijn deze overtuigingen tijdens een depressieve periode mijn realiteit.”

 

 

Openheid over depressie: lastig maar zo belangrijk

Daarom is het ongelofelijk belangrijk er op een open manier aandacht gegeven wordt aan depressie. Dat mensen met depressie zich uit durven te spreken en kunnen zien dat zij niet de enigen zijn. Alleen al hierdoor ontdoet het onderwerp zich voor een groot deel aan de zware lading en wordt er over praten makkelijker. En cliché maar waar: praten helpt.

Daarom is het ontzettend belangrijk om verhalen te vertellen en depressie een gezicht te geven. En dat is precies wat het project Alles Goed doet: met verhalen, films en vragen waarmee het gesprek over depressie gevoerd kan worden. Alles Goed brengt mensen met depressie op een menselijke en respectvolle manier in beeld. Mensen met een depressie zitten niet alleen maar in een donker hoekje. Integendeel. De meesten weten ergens de kracht te vinden om toch naar buiten te gaan.

 

Elwin & Etrich: Hoe ziet een dag met depressie eruit? from Het Witte Bos on Vimeo.

Indrukwekkende verhalen en films op Alles Goed

Dat is wat Alles Goed en initiatiefnemers Allard de Witte en Rianne Spit willen: depressie een gezicht geven, depressie bespreekbaar maken en mensen inspireren om er open over te praten en tijdig hulp te zoeken. Door verhalen te delen, kan één van de einden van de tunnel worden open geblazen, zodat anderen het licht kunnen zien.

En daarin is Alles Goed zeer geslaagd. Met indrukwekkende films over een scala aan onderwerpen die met depressie te maken hebben, laten ze zien hoeveel impact depressie heeft. Of het nu gaat om een gesprek tussen moeder en dochter, vrienden onder elkaar, partners, de impact van een depressie is in de gesprekken bijna tastbaar. Nog beter: Alles Goed heeft een mooie lijst gemaakt van gespreksonderwerpen en vragen over depressie (zie PDF), zodat het soms moeilijke gesprek over depressie gevoerd kan worden. Worstel je met depressie, of ken je iemand die met depressies worstelt? Dan kunnen deze vragen helpen om het gesprek op gang te brengen.

 

AllesGoed Mensen full

 

En voor professionals?

Ook voor psychiaters is deze website een zeer welkom aanvulling: eerlijk, direct, en met veel gevoel wordt getoond wat de gevolgen van een depressie zijn. Dat is best confronterend om een keer te bekijken als je niet direct als behandelaar betrokken bent. Ook de PDF met gespreksonderwerpen en vragen over depressie kunnen psychiaters en psychologen (maar eigenlijk alle professionals in de GGZ) goed gebruiken. En hou het niet voor jezelf: print de PDF uit, geef het aan je patienten, en wijs ze op Alles Goed. Een initiatief om trots op te zijn!

 

Deze tekst is deels afkomstig van de initiatiefnemers van Alles Goed (Allard de Witte en Rianne Spit) geschreven en beperkt aangepast

  • Alles Goed is om dit moment de vragen aan het vertalen naar een kaartenset. Begin volgend jaar zullen ze deze uitbrengen. Daar komt dan ook een kleine toelichting bij en suggesties hoe het te gebruiken. Begin volgend jaar zullen deze kaarten (en posters en flyers) via de site te bestellen zijn. Nu zijn er trouwens al truien te koop. Handig voor deze winterse dagen.
  • Wat er nu op de website staat is pas het begin. Alles Goed wil uitgroeien naar 50 portretten en 50 gesprekken. De site zal daarbij in de loop van de tijd ook behoorlijk veranderen met veel meer zoekfuncties en meer ruimte voor interactie. 
  • Alles Goed werkt zoveel mogelijk samen met instellingen en organisaties om te kijken hoe Alles Goed het beste kan landen en aansluiten bij GGZ, therapie en andere initiatieven. Alles Goed probeert dus meer te zijn dan alleen maar ervaringsverhalen (ook bijeenkomsten, exposities, boeken, e-learning, informatiepakketten, etc). Uiteindelijk willen ze samen met anderen zoveel mogelijk tools ontwikkelen om mensen te helpen. We staan altijd open voor reacties, opmerkingen en samenwerking.
  • Alles Goed is een project van Het Witte Bos. We zetten impact storytelling in om door middel van het vertellen van verhalen en het bieden van een podium echt iets veranderen. Andere projecten van Het Witte Bos zijn, bijvoorbeeld: het FAS-project (Het verhaal van kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom) en Mijn Andere Thuis  (Pleegkinderen krijgen een stem in het transitieproces binnen de jeugdzorg.)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!