App Psychiatrisch Onderzoek

Psychiatrisch onderzoek

Psychiatrisch onderzoek

Anderhalf jaar geleden verscheen een nieuwe versie van het Handboek psychiatrisch onderzoek, wat al jaren geldt als een onmisbare klassieker voor a(n)ios psychiatrie en psychiaters en door collega Jonge Psychiater van Veen eerder op deze site zelfs gedoopt tot standaard naslagwerk voor de jargonpurist. Onlangs verscheen van dezelfde auteurs bij uitgeverij Boom ook een app, zowel voor iOS als Android. Met een kleine acht euro geen gratis en zelfs geen goedkope app. De zoveelste app hoor ik je bovendien denken. Is deze app het geld waard?

De app, die qua uiterlijk wat ouderwets oogt (maar mooi blauw is niet lelijk), biedt uiteraard een beknopte naslagfunctie, zowel op indeling als op begrip en is in dat opzicht handig om snel even op te zoeken wat bijvoorbeeld crocydisme, witzelsucht of avolitie ook alweer was. 

 

 Waar de app zich echter echt onderscheidt is de mogelijkheid om gestructureerd een psychiatrisch onderzoek uit te voeren door wat stappen te doorlopen en vragen te beantwoorden. Ik heb de app inmiddels een tijdje op mijn telefoon staan en ik merk dat het vooral deze functie is die ik geregeld gebruik, voornamelijk bij nachtelijke beoordelingen in de diensten. Dan gun ik mezelf graag wat externe structuur en deze app is dan erg prettig en snel werken. Met name ook de persoonlijkheidskenmerken per cluster zijn handig. Het is zelfs mogelijk om het gemaakte psychiatrisch onderzoek te exporteren naar een Word document of e-mail. Jammer hierbij is dat het in deze versie van de app nog niet mogelijk is om een mooi lopend verhaal te generen, je krijgt een document met losse termen. 

Is de app acht euro waard? Ik denk het wel, de app is een handig handvat voor het uitvoeren/opschrijven van het psychiatrisch onderzoek en daarbij een uitgebreid naslagwerk dat makkelijker en laagdrempeliger te raadplegen en te doorzoeken is dan het papieren handboek. De app vervangt dit handboek natuurlijk niet, maar biedt wel een mooie toevoeging. Zeker als in een toekomstige versie het uiterlijk iets strakker zou zijn en er een lopend verhaal van het psychiatrisch onderzoek gegenereerd zou kunnen worden. 

 

 

De app Psychiatrisch onderzoek (PO) is beschikbaar in de App Store (iOs) en in de Google Play store (Android).

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!