Lampje, een kinderboek dat ook grote mensen zal behagen

Lampje

Lampje

Het is zomer! Tijd om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. En daarvoor hoef je niet ver te reizen. Met een paar goede boeken ben je zo in een andere wereld. Lampje, het schrijfdebuut van kinderboekenillustrator Annet Schaap, is zo’n boek. Een kinderboek dat ook volwassenen met plezier zullen lezen.

 

Lampje, haar bijnaam want anders had haar vader twee Emilia’s in huis, is de dochter van de vuurtorenwachter op een plaats en in een tijd die in het midden blijven. Als de lucifers op zijn, er storm opsteekt en het licht in de vuurtoren niet brandt, begint er van alles te veranderen in het leven van Lampje. Ze wordt uit huis gehaald en aan het werk gezet in een vreemd zwart huis waarover gezegd wordt dat er een monster woont. Ze ontmoet nieuwe, vreemde mensen en wezens en beleeft met hen spannende avonturen.

Lampje, met haar eigen verdrietige geschiedenis en het gemis van haar ouders, ontmoet ‘Vis’ of Edward die ook zijn ouders mist. Zij zingt voor hem en hij ontdooit; hij leert haar schrijven en zij blijkt geen ‘boerenkinkelmeid’. Lennie, de ‘achterlijke’ zoon van de huishoudster waar ze mee werkt, blijkt ongekende talenten te hebben, als hij maar zetje in de goede richting krijgt. Lampje brengt pret, vertrouwen en rust in het Zwarte huis.

Na een nare confrontatie met de vader van haar vriend Edward, een moedige beslissing en inzet van velen, vinden Lampje en Edward een plek waar ze passen.

 

 

Annet Schaap schildert het verhaal in woorden en neemt je als (voor)lezer mee in een wondere wereld van vuurtorens, meerminnen en circustenten. Maar ze toont ook een wereld waarin dingen gewoon gaan zoals ze in de echte wereld gaan: ouders die niet voor hun kinderen (kunnen) zorgen, mensen die er anders uitzien of zich anders gedragen, mensen met eeuwige oordelen en mannen die je willen zoenen voor een kwartje.

Opvallend genoeg is het boek bescheiden geïllustreerd met aan het begin van ieder deel een sfeerbeeld en aan het begin van ieder hoofdstuk een symbolisch tekeningetje. Annet Schaap kiest in haar schrijvende debuut echt voor verbeelding in woorden. Op haar site laat ze de tekeningen van de personages zien, die ze voor zichzelf op die manier een gezicht gaf.

 

 

Lampje is een aanrader voor iedereen die nog een pageturner zoekt voor in of na de vakantie en geeft ook een inkijkje in de wereld van een kind dat naast moed, humor en vertrouwen, een onaflatende loyaliteit aan haar vader laat zien en blijft vertrouwen op haar moeder. Stof tot nadenken en gesprek met een kind of prepuber.

 

Bibliografie

Annet Schaap: Lampje

Querido, 2017

Gebonden, 304 bladzijden

ISBN: 9789045120379

 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!