‘Je kunt stellen dat dromen onze voorstelling van de wereld hebben gevormd, inclusief onze plek daarin.’: een van de zinnen uit het eerste hoofdstuk van ‘Als we dromen’. In het boek vertellen hoogleraar psychologie Antonio Zadra en hoogleraar psychiatrie Robert Stickgold hoe vragen over dromen mensen al duizenden jaren bezighouden. Ze proberen antwoord te geven op vragen als ‘waarom is het tien keer zo levendig en geloofwaardig wanneer je droomt dan wanneer je het je inbeeldt?’.
De auteurs gaan in op hoe kinderen dromen ervaren, ze geven een overzicht van het droomonderzoek van de afgelopen eeuwen waarin ze Freuds bijdrage nuanceren. Ze schrijven over de fysiologische aspecten van slaap en dromen, geven uitleg waarom we dromen en beschrijven de meest voorkomende droomthema’s (achtervolgd worden, seksuele ervaringen, school en vallen). De laatste hoofdstukken gaan over slaapstoornissen en lucide dromen. In het boek lichten ze hun eigen theorie over de functie van dromen toe, welke ze vervolgens in verschillende hoofdstukken onderbouwen. Volgens de auteurs is ‘dromen een unieke vorm van slaapafhankelijke herinneringsverwerking, die nieuwe kennis uit bestaande herinneringen haalt via de ontdekking en versterking van nog niet eerder verkende zwakke associaties’. Dromen is hiermee een belangrijk onderdeel van het geheugen.
Het boek is geen methode om de inhoud van je dromen te interpreteren. De auteurs stellen: ‘we weten niet wat je dromen betekenen en geloven ook niet dat iemand anders het weet’ en gaan daarmee in tegen de hypothese dat dromen het verlangen van de onderdrukte driften zijn. Ze geven een waarschuwing voor het interpreteren van je dromen aan de hand van een dromenwoordenboek, maar beschrijven wel een methode waarin je dromen kunt gebruiken in therapie waarbij je als therapeut vooral de patiënt betekenis laat geven aan een droom.
Het boek is vlot en prikkelend geschreven waardoor het nieuwsgierig maakt en aanmoedigt om door te lezen. De auteurs geven antwoorden of proberen antwoorden te geven op allerlei interessante vragen over dromen. Complexe processen worden eenvoudig uitgelegd en wetenschappelijke literatuur wordt bondig samengevat. Het hoofdstuk over slaapstoornissen is minder sprekend en doet wat mij betreft af aan de rest van het boek. Al met al een erg interessant boek over slaap en dromen en wat mij betreft echt een aanrader voor eenieder die meer wil weten over dromen.
Referentie:
Als we dromen – de wetenschap en mysteries rondom slaap
Antonio Zadra en Robert Stickgold
Uitgeverij Spectrum
ISBN: 9789000379248
348 pag.