Boekrecensie: De genderzoektocht

De genderzoektocht

De genderzoektocht

De genderzoektocht, is zoals de ondertitel verklapt een gids/werkboek voor tieners en jongvolwassenen die hun genderidentiteit willen verkennen. Rylan Jay Testa, een van de auteurs, heeft zelf ervaring met een genderzoektocht en vond pas op latere leeftijd een boek over transgender mannen. Dit boek hielp hem met zijn zoektocht en hij had graag op jongere leeftijd al de kans gehad om na te denken over zijn genderidentiteit, aanleiding voor hem om dit werkboek te schrijven.

 

 

 

 

 

Het doel van een genderzoektocht is om meer te ontdekken over wat genderidentiteit inhoudt, wat jouw genderidentiteit is, wat je kunt doen wanneer je voelt als je genderidentiteit anders is dan wat andere mensen denken en wat je kunt doen wanneer je genderidentiteit niet overeenkomt met je lichaam. Aan de hand van de verschillende hoofdstukken over onder andere genderexpressie, familie, vrienden en andere leeftijdsgenoten en daten en seks wordt de lezer geholpen in de zoektocht. In alle hoofdstukken staan vragen en opdrachten die het doel hebben de lezer te laten nadenken en reflecteren over de verschillende onderwerpen. Dit helpt de lezer om vanuit verschillende kanten te kijken naar genderidentiteit en de gerelateerde onderwerpen en zelf een beeld en mening te vormen. Een voorbeeld van een opdracht over genderexpressie is te beschrijven hoe jij er voor anderen uitziet bij verschillende gelegenheden om te laten zien dat genderexpressie niet iets is wat vaststaat, maar meer een spectrum is. Een andere opdracht is experimenteren met genderexpressie waarbij de lezer wordt uitgedaagd om te verschillende experimenten te doen zoals bijvoorbeeld een mannenoverhemd dragen of make-up opdoen.

 

Het boek is geschreven voor tieners en jongvolwassenen die hun genderidentiteit willen onderzoeken omdat zij bijvoorbeeld vragen hebben over hun genderidentiteit of willen ontdekken hoe zij hun genderidentiteit kunnen uiten, maar ook voor jongeren die niets willen veranderen, maar wel willen ontdekken wat gender en genderidentiteit precies inhoudt. Het boek is dus niet specifiek voor hulpverleners geschreven, maar kan wat mij betreft zeker helpen om meer te weten te komen over de verschillende begrippen omtrent gender(identiteit), meer te lezen over aspecten waar mensen op het gebied van genderidentiteit tegen aan kunnen lopen en inzicht geven over hoe je het gesprek in de spreekkamer aan kunt gaan en wat je tieners jongvolwassenen zou kunnen adviseren in hun genderzoektocht.

 

Ik denk dat dit boek een heel fijn werkboek kan zijn voor tieners en jongvolwassenen met vragen over hun genderidentiteit omdat er veel voorbeelden en ervaringsverhalen in staan en de vragen en opdrachten kunnen helpen met reflecteren over hun eigen genderidentiteit. Een grote plus vind ik het hoofdstuk over moeilijke dingen wat de lezer goede handvatten geeft voor het omgaan met alle emoties die er bij deze zoektocht zijn. Wat mij betreft had het thema lichamelijke verandering waarbij uitleg wordt gegeven over alle behandelingen en mogelijkheden wat later in het boek aan bod kunnen komen. Hoewel de auteurs benadrukken dat niet iedereen hier behoefte aan heeft en dit geen onderdeel hoeft te zijn van iemands genderzoektocht, wordt door de positionering zo wel veel nadruk gelegd op dit onderwerp, terwijl de lezer dan nog lang niet alle elementen van de zoektocht heeft gelezen, laat staan ontdekt. Dit boek is geschreven door Amerikaanse schrijvers en dit merk je. Sommige voorbeelden hadden beter afgestemd kunnen worden op de Nederlandse situatie zodat ze beter aansluiten op Nederlandse tieners. Er worden veel termen uitgelegd, maar sommige termen, zoals sociale transitie en copingsstrategie behoeven wat mij betreft meer uitleg voor de doelgroep. Een minpunt vind ik dat er in het hoofdstuk over familie de sfeer wordt neergezet dat afwijzing veel voorkomt en lang stil gestaan bij wat te doen als je niet wordt gesteund door je familie. Hierin wordt niet de andere kant belicht dat er ook naasten zijn die wel heel steunend zijn, van grote hulp kunnen zijn en mogelijk al wel door hadden dat hun familielid vragen had over genderidentiteit. Desalniettemin zou ik het boek wel aanraden aan tieners en jongvolwassenen die vragen hebben over hun genderidentiteit en aan behandelaren die meer willen weten over dit onderwerp.

 

 

Referentie:
De Genderzoektocht – Een gids voor tieners en jongvolwassenen die hun genderidentiteit willen verkennen.
R.J. Testa, D. Coolhart, J. Peta.
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 9789036826907
158 pag.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!