Boekrecensie: “Gedwongen opname” – Ervaringen van professionals en ervaringsdeskundigen

Gedwongen opname

Gedwongen opname

Met een thema zoals gedwongen opname voel ik me enigszins “verplicht” om dit boek door te nemen. Het bleek wel een bijzonder boek te zijn waarbij het enerzijds de IMRAD structuur (Introductie, Methodologie, Resultaten en Discussie) van een wetenschappelijke thesis/doctoraat werd gevolgd en anderzijds gebruik werd gemaakt van toegankelijk taalgebruik wat de leesbaarheid sterk verhoogde ten opzichte van een klassiek wetenschappelijke artikel.

 

 

 

 

 

 

De insteek van dit boek is daarentegen innovatiever dan de layout met een focus op intersectorale aspecten, van de medische sector over de politie naar de justitiële sector. De opstart van gedwongen opname omhelst dan ook verschillende actoren die de revue passeren: advocaten, politie, parketmagistraten, psychiaters, vrederechters, huisartsen, ervaringsdeskundigen en hun naasten. Elk van deze groepen worden apart behandeld in focusgroepen. De sterkte hierbij is de diversiteit aan actoren, een beperking is dat er geen gemengde focusgroepen hebben plaatsgevonden. De integratie van de ervaringen en belevingen gebeurt dus voornamelijk door de auteur zelf.

 

De auteur plaatst de beleving van de ervaringsdeskundige, en hun naaste, sterk voorop in dit boek. Deze centrale plek is zeker niet onverdiend gezien een patiënt een conditio sine qua non is bij een gedwongen opname. Opvallend daarbij is dat de plaats van de naasten bijna op gelijke voet wordt gesteld; of specifieker dat de ervaring van de naasten niet veel verschillend wordt weergegeven dan die van de ervaringsdeskundige. In contrast worden de belevingen van de andere groepen meer naast elkaar geplaatst hoewel ook daar gemeenschappelijke thema’s werden teruggevonden.

 

Het geheel geeft een interessante inkijk en overzicht over de ervaringen van alle actoren bij de opstart van een gedwongen opname. Daarnaast is er zeker ruimte gemaakt voor het aanbieden van voldoende kader voor de leek waarbij het juridisch kader en politionele/medische bevoegdheden aan bod komt. Voor wie geïnteresseerd is in deze inkijk is het alvast een sterk startpunt om zicht te krijgen op die vele “andere” werelden waar je zelf zelden zicht op krijgt. Het leidt volgens mij alvast tot meer begrip voor de ander, welke die ander dan ook juist is; en elke verbetering start met een beter begrip volgens mij.

 

Het boek gaat een moeilijke uitdaging aan en eindigt met een tiental aanbevelingen die, zoals vermeldt, evidence-informed zijn in plaats van evidence-based; een combinatie van wetenschappelijke evidentie, praktijkkennis en ervaringskennis. Het is soms onduidelijk of de aanbevelingen daadwerkelijk tot een verbetering zouden leiden maar zijn veelal zaken die verder onderzoek (theoretisch en/of praktisch) rechtvaardigen. Al met al een lovenswaardig eindresultaat dus.

 

Referentie:
Gedwongen opname – Ervaringen van professionals en ervaringsdeskundigen
Freya Vander Laenen
Uitgeverij: Gompel&Svacina
ISBN: 978-94-6371-342-9
263 pag.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!