Boekrecensie: Slaapstoornissen in de psychiatrie – diagnose en behandeling

Slaapstoornissen in de psychiatrie – diagnose en behandeling

Slaapstoornissen in de psychiatrie – diagnose en behandeling

We schreven de afgelopen tijd bij De Jonge Psychiater wel vaker over slaap en recenseerden ook eerder boeken over slaap. Slaapstoornissen zijn een veel voorkomende klacht bij patiënten en gaan vaak vooraf aan psychiatrische problemen. Het behandelen van slaapproblemen, naast de behandeling van de psychiatrische stoornis, is van uiterst belang, omdat het, naast dat het de slaapproblemen oplost, ook de psychiatrische klachten vermindert. Maar tijdens de opleiding tot psychiater wordt helaas weinig tot geen aandacht besteed aan (de behandeling van) slaapproblemen. Patiënten krijgen, naast mogelijk nog wat slaaphygiëne adviezen, snel een benzodiazepine voorgeschreven, waarmee we ze eigenlijk van de regen in de drup helpen. Het boek ‘Slaapstoornissen in de psychiatrie – diagnose en behandeling’ verdient daarom onze aandacht.

 

Het boek is een zeer compleet werk wat aanvangt met uitleg over slaap en het belang van slaap. Vervolgens wordt de diagnostiek van slaapstoornissen besproken en wordt ingegaan op de verschillende slaapstoornissen. Fijn is dat daarna hoofdstukken over slaapstoornissen bij verschillende psychiatrische stoornissen volgen waarin ook op de specifieke behandeling wordt ingegaan. Ook interessant is het hoofdstuk over psychofarmaca waar de effecten op de slaap van verschillende middelen wordt uitgelegd, met onder andere het effect op de slaaparchitectuur. Een voorbeeld hiervan is dat benzodiazepines de lichte slaap stimuleren en de diepe slaap onderdrukken.

 

Ik vind het boek super nuttig als naslagwerk voor in de psychiatrische praktijk. Je zult het waarschijnlijk niet in één keer helemaal lezen, maar je eerst verdiepen in de algemenere hoofdstukken. Wanneer je vervolgens patiënten treft met een slaapprobleem en een bepaalde diagnose, duik je dat specifieke hoofdstuk eens in zodat je leert hoe je de slaap van die bewuste patiënt het beste kunt verbeteren. Mocht je dus vastlopen in het behandelen van slaapproblemen en hier net zo wanhopig van worden als je patiënten: schaf dan vooral dit boek aan zodat je je patiënten kunt leren hoe zij zelf weer grip kunnen hebben op hun slaap en weet welke patiënten je wellicht toch zou moeten doorverwijzen naar een slaapcentrum voor uitgebreidere diagnostiek. Ook als je wel weet hoe je patiënten met slaapproblemen behandelt, is dit boek zeker een aanrader omdat het veel achtergrondinformatie geeft over slaap, slaapproblemen en diagnostiek, en dit is wat mij betreft onmisbaar in ons vak.

 

Referentie:
Slaapstoornissen in de psychiatrie – diagnose en behandeling
Marike Lancel, Maaike van Veen en Jeanine Kamphuis
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 9789036825238
556 pag.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!