Crowdfunding voor psychiatrische noodhulp op Sint Maarten

Sint Maarten

12 september, tien uur ‘s avonds Nederlandse tijd. Een psychiatrisch verpleegkundige op Sint Maarten laat via Facebook weten dat ze orkaan Irma ongedeerd is doorgekomen. Het is het eerste teken van leven, zes dagen na de doortocht van de verwoestende orkaan.

 

Ik stuur haar meteen een bericht en vanaf dat moment is het contact met mijn collega’s op Sint Maarten intensief. Elkaar bereiken vereist wel de nodige creativiteit, daar de telecommunicatie infrastructuur van het eiland voor een groot deel aan diggelen ligt. Collega’s die eventjes internetverbinding hebben sturen me snel een paar ingesproken berichten voordat de connectie weer wegvalt. Of ze gaan op het dak van de kliniek staan, waar soms bereik is, en bellen me op. Om de berichten zorgwekkend te noemen zou een understatement zijn; water, voedsel en medicatie voorraden slinken snel en ook de diesel voor de generator raakt op. Samen met een Sint Maartense collega die toevallig in Nederland op vakantie is neem ik contact op met het Rode Kruis en Defensie over de situatie. Zij geven het door aan hun medewerkers op Sint Maarten. Enkele dagen later heb ik weer eens een collega aan de telefoon: de meest acute noden zijn verholpen, onder andere dankzij een lokale apotheek die is bijgesprongen. Vraag niet hoe zegt ze, maar we houden de kliniek draaiende.

 

De inwoners van Sint Maarten rekenen op de Mental Health Foundation (MHF) voor hun psychiatrische zorg. MHF heeft 9 gesloten bedden, 1 separeer en 6 kamers voor beschermd wonen op het terrein. Maar het meeste werk wordt ambulant verzet; poliklinisch en outreachend. Patiënten thuis bezoeken, crisisbeoordelingen al dan niet met de politie, een spreekuur in de gevangenis. Het outreachend team kent geen no-go areas. Dat kan ook niet, want de meest kwetsbare patiëntenpopulatie bevindt zich in de minst fotogenieke wijken van Sint Maarten. Wijken waarvan tijdens orkaan Irma hele blokken tegelijk zijn weggevaagd. Nooit is de urgentie voor de casemanagers hoger geweest om deze wijken in te gaan zodat ze hun patiënten kunnen bijstaan bij het opkrabbelen na deze verschrikkelijke ramp. Maar er is een groot probleem: alle voertuigen van MHF zijn tijdens orkaan Irma zwaar beschadigd.

 

Nu de internetverbinding op het eiland weer wat beter is, is er gelegenheid voor een brainstormsessie middels groepschat. Één van de psychiaters, tevens medisch hoofd, en een paar managers doen mee. Het onderwerp: een stappenplan voor de wederopbouw van de psychiatrie op Sint Maarten. Het is snel duidelijk wat de eerstvolgende stap moet zijn: de zwaar beschadigde voertuigen vervangen. De conclusie die hier snel op volgt is dat dit zonder financiële hulp niet gaat lukken. Hoe hier aan te komen weten ze nog niet maar MHF moet draaiende worden gehouden!

 

Daarom deze oproep aan allen die het kunnen missen om bij te dragen aan het Noodfonds voor de psychiatrie op Sint Maarten. In 30 dagen tijd, beginnend op dinsdag 3 oktober, wordt er 10.000 euro opgehaald. Hiermee worden vervangende voertuigen gekocht en kunnen de psychiaters en casemanagers weer naar hun patiënten toe. Eenvoudig zal dit niet zijn maar het moet lukken, het kan niet anders.

 

De actie is vanaf de lanceerdatum te vinden op de website van https://onepercentclub.com/nl/projects onder de naam Noodfonds Psychiatrie Sint Maarten

 

Wat kan je doen?

Individuen

  • Doneren aan het noodfonds, ook kleine bijdragen helpen!
  • Onze crowdfunding actie verspreiden binnen je netwerk
  • Een leuk idee voor een creatieve inzameling?Doen!

Organisaties

  • Help onze crowdfunding momentum te behouden, verspreid het via je social media
  • Geef daarbij zelf het goede voorbeeld met een donatie aan het noodfonds

 

 

Meer weten?

Neem contact op met DJP

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!