Destigmatisering door de koning

De vlaggen worden weer gestreken en de oranje kleding gaat weer terug de kast in. Op een enkele kater na is er niets meer wat aan koningsdag herinnert als de laatste restjes rood-wit-blauwe schmink in de doucheputjes zijn weggespoeld. Maar dit jaar was anders. Niet omdat onze koning nu weet waar hij de mosterd haalt of omdat hij zijn verjaardag vierde in mijn geboortestad maar om wat hij over depressie zei tijdens het interview met Wilfried de Jong.

 

De vader van Willem Alexander, Prins Claus, heeft in 1982 een depressie doorgemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst was hier destijds open over. De prins was vanaf oktober 1982 enkele maanden opgenomen in verschillende psychiatrische klinieken in Nederland en Zwitserland. Ook in de maanden daarna kon hij niet goed functioneren en hij was daardoor o.a. afwezig tijdens de Koninginnedag van 1983.

 

Tijdens het interview met Wilfired de Jong was ook koning Willem Alexander open over de ziekte van zijn vader, die bij Claus begon toen Willem-Alexander net in de pubertijd zat. Hij spande echter de kroon toen hij zei dat depressie een ziekte is en dat is een erkenning die we met z’n allen goed kunnen gebruiken. Nog steeds zijn er veel mensen, waaronder zelfs collega artsen, die niet goed weten dat psychiatrie over ziektes gaat. Dat gebrek aan kennis heeft in de praktijk voor zowel patiënt als psychiater grote nadelen en verkleint de kans op een goede genezing en herstel. De laatste jaren wordt er vanuit verschillende hoeken steeds meer gedaan om het stigma tegen te gaan. Goede voorbeelden daarvan zijn initiatieven als de website samensterkzonderstigma.nl en het depressiegala, een benefiet dat dit jaar op nationale televisie uitgezonden werd. Deze initiatieven hebben inmiddels een groot bereik en beginnen hun vruchten af te werpen in zowel de politiek als de maatschappij. Maar zoals een ware koning betaamt is zijn bereik groter dan dat van welke Nederlander dan ook. Hij weet in een klap bijna 4.3 miljoen kijkers tegelijk te bereiken en daarmee zijn wij de koning te rijk.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!