Het leningrad-dieet

Leningrad Dieet

Leningrad Dieet

Misschien wel de mooiste boeken over psychiatrie zijn verhalen waar je aan begint zonder te vermoeden dat ze een link hebben met psychiatrie. Persoonlijk vind ik een roman nog aansprekender als een historisch perspectief goed wordt uitgewerkt. 

Beide ingrediënten, de psychiatrie en de verwevenheid met geschiedenis, kunnen natuurlijk niet de enige zijn die een boek de moeite waard maken. Schrijfster Wlada Kolosowa heeft een verfrissende stijl die nooit verveelt. Ze wisselt het perspectief steeds af tussen de twee hoofdpersonen, twee meisjes van 17 uit een klein voormalig-Sovjetstadje die verliefd zijn maar zich slechts deels realiseren dat ze van elkaar houden op een manier die verder gaat dan vriendschap. Als Lena naar Shanghai vertrekt voor modellenwerk, begint Oksana, geïnspireerd door een internetforum van meisjes met eetstoornissen, aan een wreed dieet om af te vallen. Ze komt op het idee gerechten die tijdens de bijna 1000 dagen durende omsingeling van Leningrad (nu: St Petersburg) uit pure wanhoop werden gegeten, in de tegenwoordige tijd te bereiden en vervolgens te verorberen.

 

Om te weten hoe bepaalde gerechten worden bereid, gaat ze te rade bij haar dementerende buurvrouw, die nog leeft in de tijd van de belegering. Zo komt ze te weten welk leer ze hoe lang moet weken om er soep van te maken, namelijk meer dan 24 uur. Dat haar acties niet zonder consequenties zijn ontdekt ze door het plotselinge overlijden van een forumlid, mogelijk veroorzaakt door vergiftiging van een gerecht dat Oksana postte.

Actueel en invoelbaar is de manier waarop sociale media het ontstaan en beloop van psychiatrische aandoeningen kunnen beïnvloeden. Wat er met de liefde van Oksana en Lena gebeurt kan beter niet verklapt worden. Het verhaal is prachtig vertaald door Elbert Besaris, dankzij verschillende subsidies. Lang leve debuten van jonge, veelbelovende schrijvers die psychiatrie en geschiedenis zo weten te combineren dat je hun verhalen in één ruk wil uitlezen.

 

 

Referentie:
Het Leningrad-Dieet
Wlada Kolosowa
Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044541229

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!