Kinderen Krijgen

In november 2015 kwam het boek Kinderen Krijgen uit bij uitgeverij Nieuwezijds. De ondertitel “Bereid je voor op je leven als ouder” doet vermoeden dat dit boek misschien wel de nieuwe “dokter Spock” is. Tips en trucs voor iedere ouder met handige weetjes. Maar na het boek open te hebben geslagen, valt dat toch een beetje tegen. Het boek is vooral een werkboek met tabellen, invul opdrachten en kleine stukjes achtergrond. Het hoort bij het Australisch programma “Towards Parenthood” en heeft een overwegend cognitief-gedragstherapeutische insteek. De Nederlandse versie is een rechtstreekse vertaling van de Australische variant zonder voorwoord voor de Nederlandse markt.

Het werkboek is overzichtelijk opgebouwd met een hoofdstuk voor de aanstaande moeder en de aanstaande vader, maar vooral met veel hoofdstukken waarin van de beide ouders wordt verwacht samen en apart opdrachten te maken en deze te bespreken. Dit dient vooral één van de kerndoelen van dit werkboek: het verbeteren van de communicatie tussen partners. Daarnaast is er in het boek veel aandacht voor de partner-relatie in bredere zin (wat betekent het krijgen van een kind voor jullie relatie, verwachtingen naar elkaar en seksleven ) en worden praktische zaken zoals het verdelen van de huishoudelijke taken na het krijgen van een kind besproken. Een van de andere doelen van dit boek is preventie en vroegherkenning van een (postnatale) depressie en andere stemmingsklachten. Dit komt dan ook in bijna ieder hoofdstuk terug, waarbij negatieve en sombere gedachten worden uitgevraagd en aan de hand van CGT elementen (gedachten uitdagen, G-schema’s e.d.). Echter door hier steeds op terug te komen doet dit bij momenten wat “overdreven” aan.  

Het boek vermeldt op de achterkant “Veelbelovend initiatief voor aanstaande ouders”- Nederlands Jeugdinstituut. Dit soort uitspraken maakt mij vaak een beetje achterdochtig, en niet geheel onterecht. Navraag bij de uitgever en het NJI leerde dat de uitgever deze uitspraak baseert op de samenvatting van het rapport Steun voor aanstaande ouders bij ouderschap en opvoeding uit 2014. Hier staat in: Ook in Nederland zijn recente en veelbelovende initiatieven in deze richting te vinden, zoals bijvoorbeeld Centering Pregnancy, de cursus Zwanger, Bevallen, een Kind en Towards Parenthood. Dit boek is dus niet door het NJI beoordeeld. Verder is het boek onderdeel van het “Towards Parenthood” programma, dat volgens het rapport door www.babykennis.nl  in Nederland zal worden geimplementeerd. Op deze website is echter geen verwijzing naar dit programma te vinden. Wel hebben ze een app ontwikkeld met vergelijkbare doelen.

Conclusie:
“Kinderen krijgen” is een duidelijk opgezet werkboek dat zeer waarschijnlijk in de context van het volledige programma Towards Parenthood een duidelijke toegevoegde waarde heeft. Helaas is er in Nederland geen organisatie die dit programma naar de Nederlandse situatie vertaalt. Hoewel het boek losstaand kan worden gebruikt, is het mijns inziens  niet zo waarschijnlijk dat de ouders die deze interventies juist nodig hebben deze uit zichzelf oppakken. Mogelijk dat een psychiater op een IMH (infant mental health) poli zich geroepen voelt om Towards Parenthood te implementeren?

Website uitgever: Nieuwezijds.nl

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!