Podcast ‘Hoe de GGZ verandert’

Hoe de GGZ Verandert

Hoe de GGZ Verandert

Carlijn Welten, kinder- en jeugdpsychiater in opleiding in het UMC Utrecht (en tevens redacteur bij DJP), maakte in het kader van haar laatste stage van haar opleiding de podcast ‘Hoe de GGZ verandert’. Een podcast over veranderingen in de GGZ waar ze anderen mee hoopt te inspireren en te motiveren. 

 

Carlijn vertelt in de eerste aflevering van de podcast dat hoe meer ze leert tijdens haar opleiding, hoe meer ze is gaan twijfelen aan de huidige manier van werken in de GGZ waarin het medisch model en het evidence-based werken vaak centraal staan. In de podcast maakt zij een reis langs projecten en personen waar anders wordt nagedacht over psychische lijden en hoe daar mee om te gaan. Zo brengt zij veranderingen in de GGZ in kaart.

 

In de eerste negen afleveringen van de podcast staat steeds een interview over een verandering centraal. Deze afleveringen beginnen en eindigen met een gesprek tussen Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie in de GGZ, en Carlijn waarbij Floortje Scheepers aan het begin van de aflevering het onderwerp kort toelicht en Carlijn en Floortje aan het einde van de aflevering terugblikken op wat Carlijn geleerd heeft over het veranderthema. Aan bod komen o.a. Jim van Os over de veranderende visie in de psychiatrie, Martijn Koole over peer support bij Enik Recovery College en Kitlyn Tjin a Djie over de inzet van het systeem als beschermjassen. In de laatste aflevering blikt Carlijn samen met Floortje Scheepers terug op haar reis langs de veranderingen in de GGZ en bespreken zij hoe het nu verder moet. Hierin spreken zij zich uit voor het aanmoedigen van anderen die met verandering bezig zijn en doen zij een ode aan ‘het ploeteren met een visie met de voeten in de klei’.

 

De podcast geeft een mooi overzicht van veranderthema’s binnen de GGZ. Er wordt uitleg gegeven over deze thema’s en hoe deze bijdragen aan een positieve verandering in de GGZ. Dit zet mij aan het denken over de huidige praktijk, over waar het momenteel te wensen overlaat en over waar de kansen liggen. Het is inspirerend om te luisteren hoe bevlogen de sprekers zijn over hun projecten en mooi om te zien dat als je ergens in gelooft, het mogelijk is om verandering waar te maken, ondanks de huidige financieringsvormen in de GGZ. Carlijn had bij sommige sprekers wat mij betreft wat meer kritische vragen kunnen stellen, zodat de kritiek op de huidige veranderingen meer aan bod was gekomen. Al met al wat mij betreft een aanrader om te luisteren.

 

Nieuwsgierig geworden? De podcast is te beluisteren op Spotify en ook te vinden op: http://www.hoedeggzverandert.nl/

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!