Omega-3 vetzuren bij borderline persoonlijkheidsstoornis

Waarom dit onderzoek?

Omega-3 vetzuren zijn in verband gebracht met verschillende psychiatrische stoornissen, in het bijzonder relevant bevonden bij depressie.1,2 Er zijn ook meerdere, veelbelovende onderzoeken die keken naar het effect van omega-3 vetzuren (visolie) in de behandeling van patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis.3,4 Tot nu toe was het echter lastig om hieruit conclusies te trekken, omdat de studies relatief klein waren. Dit is de eerste studie die alle resultaten op het gebied van omega-3 vetzuren en borderline persoonlijkheidsstoornis combineerde door middel van een meta-analyse.

Onderzoeksvraag

Wat is het effect van omega-3 vetzuren (visolie) op de symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis?

Hoe werd dit onderzocht?

Door middel van een systematische search werd in verschillende databases gezocht naar gerandomiseerde gecontroleerde interventiestudies (RCTs) die het effect van omega-3 vetzuren vergeleken met placebo bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Middels meta-analyse werden de gewogen effecten gecombineerd. Er werd onderscheid gemaakt in drie symptoomdomeinen: cognitief-perceptueel, affect dysregulatie en impulsiviteit.

Belangrijkste resultaten

Er konden 4 RCTs worden geïncludeerd met in totaal 137 patiënten. Doseringen van omega-3 vetzuren varieerden van 700 tot 1220mg EPA en van 0 tot 908 mg DHA. In de gehele groep werd een significant positief effect gevonden van omega-3 vetzuren op borderline symptomen (Effect size = 0.54, P=.0041). Er was geen heterogeniteit in de bevindingen (I2 = 0.00) en publicatiebias speelde geen belangrijke rol. Het effect van visolie was vooral te zien in verbetering van de symptoomdomeinen affectieve dysregulatie (Effect size = 0.74) en impulsiviteit (Effect size = 0.45).

Hoe zal dit onderzoek ons vak veranderen?

Deze meta-analyse laat zien dat omega-3 vetzuren effectief kunnen zijn in de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis, met een klinisch relevante effectgrootte. Vanwege het relatief gunstige bijwerkingenprofiel en de mogelijkheid om omega-3 vetzuren te combineren met andere interventies, kan visolie relatief makkelijk toegepast worden in de klinische praktijk.5 De resultaten van deze meta-analyse hebben reeds geleid tot concrete aanbevelingen in de conceptversie van de herziene richtlijn persoonlijkheidsstoornissen.6 Het is nog niet bekend wat de optimale dosering is van omega-3 vetzuren bij borderline persoonlijkheidsstoornis. Op basis van onderzoek naar omega-3 vetzuren bij de behandeling van depressie lijkt een dagelijkse dosis van 2000 milligram van het omega-3 vetzuur EPA een adequate dosis.7

Besproken artikel:

Marine Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Borderline Personality Disorder: A Meta-Analysis. Karaszewska DM, Ingenhoven T, Mocking RJT. J Clin Psychiatry.

Referenties:

  1. Wel/geen effect voeding op psyche: Het genuanceerde verhaal over omega-3 vetzuren bij depressie (dejongepsychiater.nl)
  2. Omega-3 vetzuren bij peripartum depressie? (dejongepsychiater.nl)
  3. https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.160.1.167?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed&
  4. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/070674371305800705?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed&
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK55403/
  6. Commentaarversie Herziene Multidisciplinaire Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen. April 2021
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wps.20672

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!