De intuïtie van de psychiater

intuïtie psychiater

Nog voor de inhoudstafel staat er een quote van Nietzsche: “Er zit meer wijsheid in je lichaam dan in je diepzinnigste gedachte”. Nochtans zit er veel wijsheid in de gedachten waaruit dit boek is ontstaan.

 

Het boek bestaat voor het grootste gedeelte uit verhalen en uitleg waarbij gewillig is geput uit de eigen ervaringen en expertise. De auteurs zijn ook niet te bekaaid om fouten uit het verleden te gebruiken, allen in dienst van een illustrerende duidelijkheid en voor de leermomenten. Ondanks de subtitel -pleidooi voor stille signalen in therapie- leest dit boek niet als een eenzijdig pleidooi. Hier wordt inderdaad een lans gebroken voor het concept intuïtie maar zonder voorbij te gaan aan kwaliteit én rekening houdend met de huidige maatschappelijke tendensen van, onder andere, de aftoetsbaarheid. 

 

De polarisatie tussen die-hards biologische psychiaters en zuivere psychotherapeuten wordt uit de weg gegaan met het beschrijven van hun pleidooi voor een meer gezamenlijke aanpak. Exclusieve waarheden worden niet verkondigt maar wel een realistische houding ten opzichte van beide stromingen waaraan in de debatten wel eens wordt voorbij gegaan.

 

Het boek zelf is vlot leesbaar, onderverdeeld in vier hoofdstukken die eerder stilistisch dan inhoudelijk zijn afgegrensd. De illustrerende casuïstiek is beknopt maar verhelderend en werd mooi ingepast in het geheel. Voor de eerste helft van het boek is weinig voorkennis nodig maar naar het einde toe kan enige kennis in neurobiologische concepten alsook psychotherapeutische achtergrond geen kwaad om de essentiële boodschappen eruit te halen. Er zijn voldoende voetnoten beschikbaar om zich verder te verdiepen indien gewenst. De stokpaardjes van de auteurs (zoals vrije wil) zijn ook wel duidelijk doorheen het boek maar zonder een echt storende rol aan te nemen.

 

Besluit

Een krachtig doch ook voorzichtig boek waar de meerwaarde van de verschillende visies van psychiater/psycholoog/psychotherapeut voor de patiënt in verwerkt zit. Een meerwaarde in het heersende maatschappelijk en interdisciplinaire debat.

 

Bibliografie

Kristiaan Plasmans en Geert Van Asten.

De intuïtie van de psychiater – een pleidooi voor stille signalen in therapie.

Lannoo 2016

163 pagina”s, ISBN 978 94 014 3612 0

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!