Klinische Kinderneuropsychologie

Klinische Kinderneuropsychologie

Klinische Kinderneuropsychologie

Begin dit jaar verscheen bij Uitgeverij Boom de tweede, geheel herziene druk van het handboek Klinische Kinderneuropsychologie. De vorige editie kreeg de prijs “Beste Leerboek 2010-2012” van het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Met veel nieuwsgierigheid opende ik dan ook het pakket nadat dit was thuisbezorgd. Na wat rondvragen bleek het namelijk een standaardwerk dat de meeste psychologen in de jeugdzorg wel kennen of zelf in de kast hebben staan. Dat is ook niet zo gek, het is primair een leerboek voor psychologen en orthopedagogen in opleiding. Na een paar maanden dit boek op de hoek van mijn bureau te hebben liggen, kom ik tot de conclusie dat het daarnaast uitermate interessant voor de kinder- en jeugdpsychiater met interesse in het vak van de neuropsychologie.

 

De nieuwe druk is aangepast aan de diagnostische criteria van de DSM 5, waarbij dit vooral te merken is in de tweede helft van het boek met hoofdstukken over diagnostiek, behandeling en specifieke stoornissen. Hier is ook ruimte voor de specifieke neuropsychologische beelden, zoals de non-verbal learning disorder (NLD). De eerste helft beslaat een uitgebreide weergave van de ontwikkeling van het brein met algemene hoofdstukken en hoofdstukken per specifieke ontwikkelingslijn. Het boek is voor mij de afgelopen maanden vooral een bruikbaar naslagwerk geweest om de samenwerking met de psychologen te optimaliseren, mijn aanvragen voor psychologisch onderzoek te verbeteren en zelfstandig betere interpretaties te kunnen doen van resultaten uit onderzoek. De hoofdstukken zijn overzichtelijk opgebouwd met een algemene inleiding en bieden genoeg verdieping op specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld het hoofdstuk over intelligentie. Dit is opgebouwd uit een algemene inleiding met een beschouwing van het concept ingelligentie, waarna er meer diepgang is op hoe intelligentie zich verhoud tot de hersenen en hoe de verschillende bestaande testen intelligentie weergeven. Deze opzet maakt het mogelijk je zowel even “snel in te lezen” bij een verwijzing, als het verdiepen in een onderwerp bij een ingewikkeld diagnostich vraagstuk.

 

Conclusie
Voor kinder- en jeugdpsychiaters die interesse hebben in de neuropsychologie of hun samenwerking met psychologen willen verbeteren door hun kennis op dit vlak uit te breiden, is Klinische neuropsychologie een mooi en compleet naslagwerk. Voor de prijs van 69,95 absoluut een aanrader!

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!