Artikelselectie Herfst 2020

Artikelselectie

Daar is ie weer! De seizoenale artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van de herfst van 2020 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

COVID-19

Nederlandse en Spaanse onderzoekers, onder wie DJP-redactieleden, vonden dat patiënten met psychiatrische aandoeningen gemiddeld vaker op Covid-19 getest worden en vaker negatief testen dan mensen met andere aandoeningen (N=1474; British Journal of Psychiatry Open).

 

In Amerika werd onderzocht of patienten met een verslaving en/of een verhoogd risico op verslaving tijdens de COVID-19 pandemie vaker positief werden getest op drugs dan vooraf aan de COVID-19 uitbraak. Er werd een toename gezien in het gebruik van fentanyl, methamfetamine, cocaine en heroine. (N=150 000, JAMA)

 

Klinische trials

Voor de vroege fase van schizofrenie blijkt het aanmoedigen van depotantipsychotica het risico op opname te verkleinen (N=489; JAMA Psychiatry).

 

De combinatie van olanzapine met samidorphan (een opioidreceptorantagonist) geeft een odds ratio van 0.5 op gewichtstoename in vergelijking met olanzapine en is even effectief als olanzapine (N=561; American Journal of Psychiatry).

 

Engelse onderzoekers vonden dat van 39 patiënten die IM clozapine kregen voorgeschreven 92% uiteindelijk oraal ontvingen (British Journal of Psychiatry).

 

Zowel atypische als melancholische symptomen van depressie verbeteren na behandeling met ketamine (n=65, Acta Psychiatrica Scandinavica)

 

Het ophalen van emotionele herinneringen vooraf aan ECT heeft geen effect op ECT uitkomst (N=66, JAMA Network Open).

 

 

 

Meta-analyse

Dat roken de bloedspiegel van clozapine verlaagd is alom bekend. Uit deze meta-analyses komt het advies naar voren om de clozapine dosering met 30% te verlagen als een patient stopt met roken (23 trials, Acta Psychiatrica Scandinavica)

 

Epidemiologie

Late-life depressie is geassocieerd met een verhoogd risico op dementie in de 3 daaropvolgende jaren (N=97 110, Acta Psychiatrica Scandinavica)

 

Ondanks de link tussen late life depressie en dementie bleek in een autopsie studie geen relatie tussen zowel late-life depressie, lifetime depressie als depressieve symptomen met amyloide-beta plaques in het brein (N=1013, Journal of Affective Disorders)

 

Het belang van adequate nazorg na een psychiatrische opname wordt in deze Amerikaanse studie aangetoond. Het blijkt namelijk dat het risico op suïcide bij jongeren en adolescenten lager is wanneer een jeugdige in de 7 dagen na ontslag uit een psychiatrische opname een afspraak heeft bij een ambulante behandelaar (N=139 674, JAMA Network Open)

 

Genetica

Bij een Afrikaanse familie (waarvan 5 van de 8 familieleden zijn aangedaan met een bipolaire stoornis) werden middels exoomsequencing zeldzame afwijkingen gevonden in de genen FAM71B en SLC26A9 bij de aangedane familieleden. Of deze genen ook een rol spelen in andere patiënten met een bipolaire stoornis moet nog worden onderzocht. (N=8, Journal of Affective Disorders)

 

Overig

Onderzoekers van Nederlandse universiteiten, waaronder DJP-redactieleden, laten zien dat vooral omgevingsfactoren interactie aangaan met stressvolle levensgebeurtenissen om zo het risico op psychische en fysieke gezondheidsproblemen te vergroten (N=6646 deelnemers; JAMA Psychiatry).

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!