Artikelselectie Zomer

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Mei en Juni 2018 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

  

 

Patiënten met een psychotische depressie hebben een ongeveer 10 keer grotere kans op opnieuw psychotische verschijnselen tijdens een volgende depressieve episode dan patiënten die geen psychotische verschijnselen ervoeren tijdens de onderzochte depressieve episode (N12 studies en 2000 patiënten; American Journal of Psychiatry).

 

Mensen die in dichter bevolkte gebieden in Australië, Nederland en het VK wonen hebben hogere genetische risicoprofielen voor schizofrenie, hetgeen betekent dat een deel van de associatie tussen urbanisatie en schizofrenie zou kunnen worden verklaard door genetische factoren (N=400,000; JAMA Psychiatry). 

 

Maastrichtse onderzoekers beschrijven in een review 5 domeinen voor onderzoek naar omgevingsfactoren die relevant zijn voor psychiatrische aandoeningen (JAMA Psychiatry).

 

Mensen met lichte tot matig ernstige vormen van Alzheimer die extra bewegen in een speciaal programma gaan cognitief even snel achteruit als mensen die deze interventie niet ontvingen (N=494; BMJ).

 

Gebruik van antidepressiva door vaders rondom conceptie is veilig voor nakomelingen (N=170 duizend kinderen; BMJ).

 

Ook na corrigeren voor confounders is roken geassocieerd met psychose (N=6000; Acta Psychiatrica Scandinavica). In een commentaar concludeert McCabe hoe zelf-medicatie niet de verklaring maar dat roken als een risicofactor voor psychose moet worden beschouwd.

 

Patiënten met agitatie tijdens hun depressie of dysforische manieën hebben een minder gunstig beloop dan patiënten zonder dergelijke kenmerken (N=3100; Acta Psychiatrica Scandinavica). 

 

Gebruikers van benzodiazepeninen en andere drugs hebben een licht verhoogd risico op Alzheimer (1.06) in vergelijking met degenen die deze middelen niet gebruiken (N= bijna 400,000; Acta Psychiatrica Scandinavica). 

 

Een meta-analyse toont aan dat de incidentie van clozapine-geassocieerde neutropenie 3.8% is en die van ernstige neutropenie (ofwel agranulocytosis, neutrofielen <500/uL) op 0.9% (N=111 studies in 120,000 deelnemers; Acta Psychiatrica Scandinavica). 

 

Nieuw bewijs uit Japan laat zien dat ernst van depressie wellicht toch niet zo’n goede voorspeller is van respons en dat ook bij lichtere depressies antidepressiva effectief kunnen zijn (Acta Psychiatrica Scandinavica). 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!