Artikelselectie Mei 2016

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Februari 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Een dubbelblinde placebo-gecontroleerde RCT van indrukwekkende omvang maakt voorgoed een einde aan vermoedens dat bupropion en varenicline, voorgeschreven aan zowel psychiatrische patiënten (de helft van de studiepopulatie), een toename aan neuropsychiatrische klachten teweeg brengen; overigens was varenicline in beide populaties het meest effectief, maar ook bupropion was effectiever dan placebo (N=8144; JAMA Psychiatry).

 

Stephen Faraone bespreekt in een beschouwend artikel dat adult-onset ADHD bestaat en hoe dit te behandelen (JAMA Psychiatry).

 

In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde RCT werd whole body-hyperthermia effectief bevonden in het reduceren van depressieve symptomen bij depressieve stoornis (N=338; JAMA Psychiatry).

 

Een individual-level meta-analyse toont aan dat MBCT effectief is tegen residuale symptomen bij recidiverende depressie (N=1258; JAMA Psychiatry).

 

Een grote studie vindt genomische loci geassocieerd met educational attainment (het aantal jaren school en opleiding dat iemand geniet); bovendien vond de studie een positieve genetische correlatie tussen educational attainment en bipolaire stoornis, hetgeen epidemiologische gegevens die aantonen dat een hoog IQ een risicofactor is voor de bipolaire stoornis, versterkt (N=300.000; Nature).

 

Voor het eerst zijn genomische loci geassocieerd gevonden met welzijn, depressieve verschijnselen en neuroticisme (N=300.000; Nature Genetics).

 

Voor body dysmorphic disorder is escitalopram zowel effectief in het reduceren van de ernst van de BDD als in het verminderen van de kans op terugval (N=100; American Journal of Psychiatry).

 

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!