Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van November en December 2017 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.
Intranasale esketamine in additie op antidepressiva bleek effectief in de behandeling van depressie gedurende twee maanden gebruik, met de beste respons in de hoogste doseringgroepen in deze gerandomiseerde dubbelblinde trial (N=67; JAMA Psychiatry).
In een gerandomiseerde trial bleek transcraniële direct current stimulatie (tDCS) als add-on effectief in de behandeling van bipolaire depressie in vergelijking met sham tDCS (N=59; JAMA Psychiatry).
In een epidemiologische studie werd een licht verhoogd risico gevonden op hartafwijkingen bij neonaten van moeders die methylfenidaat gebruikten, hoewel het relatieve risico 1 omvatte (1.28, 95%CI 1.00-1.64); er werd geen verhoogd risico gevonden bij gebruiksters van amfetaminen en confounding kan een rol spelen (JAMA Psychiatry).
Amyloid-beta bleek in gezonde personen (N=2908) en personen met mild cognitive impairment (N=4133) met slechter geheugen geassocieerd (JAMA Psychiatry).
In een placebo-gecontroleerde RCT bleek cannabidiol effectief in het verminderen van psychotische klachten en het verbeteren van herstel (N=88; American Journal of Psychiatry).
Na een drugspsychose krijgt 32% van de patiënten die gevolgd konden worden een diagnose van schizofrenie of bipolaire spectrumstoornissen; het hoogste risico werd gevonden voor cannabis-geïnduceerde psychose en schizofrenie (47%; N=6800 patiënten met een drugspsychose; American Journal of Psychiatry).
Het gebruik van orale anticonceptiva geeft een relatief risico van 2.0 op suïcidepogingen en 3.1 op suïcide (N= een half miljoen vrouwen die gemiddeld 8.3 jaar werden gevolgd; American Journal of Psychiatry).
In de behandeling van opioïdeafhankelijkheid zijn de effecten en bijwerkingen van IM naltrexon (N=283) vergelijkbaar met die van sublinguale buprenorfine-naloxon (N=287), maar het bleek lastiger patiënten te motiveren met IM naltrexon te starten in deze gerandomiseerde trial (Lancet).