Artikelselectie Oktober 2015

DJP Artikelselectie

DJP Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Oktober 2015 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

Gezonde afweermechanismen bij de moeder in de eerste twee jaar postpartum verbeteren verschillende uitkomstmaten bij hun kinderen, zoals hechting, gedrag en sociale interactie (N=84; American Journal of Psychiatry).

Een opiniërend artikel over Emil Kraepelin komt tot de conclusie dat het beeld van Kraepelin als een op het brein gerichte, sterk van zichzelf overtuigde wetenschapper die alle stoornissen volgens een strak systeem wilde ordenen, moet worden herzien; zo blijkt Kraepelin veel interesse te hebben gehad in psychologische factoren en was hij kritisch op de mogelijkheden van de nosologie; andere auteurs, zoals de schrijver van een artikel in het NTvG zijn kritisch op de politieke overtuigingen van Kraepelin tijdens nazi Duitsland.

Patiënten met schizofrenie lopen twee keer zoveel kans op een diagnose van dementie, hoewel niet volledig uitgesloten kan worden dat klinische overlap een deel van de gevonden verhoogde incidentie verklaart (N=2.8 miljoen; JAMA Psychiatry).

Cognitieve gedragstherapie voor jongeren die op basis van de familieanamnese een verhoogd risico lopen op depressie is effectief in het voorkomen van depressie tot 9 maanden na de therapie (N=316; JAMA Psychiatry).

Additie van aripiprazole 10mg aan venlafaxine 150-300mg bij patiënten ouder dan 60 met een depressie die onvoldoende reageerden op venlafaxine monotherapie geeft meer kans op herstel van de depressie dan placebo, zo liet een dubbelblinde RCT zien (NNT=6.6; N=181; The Lancet).

Een overzichtsartikel bespreekt de meest recente inzichten op het gebied van epidemiologie en behandeling van suïcide (The Lancet).

Een heranalyse van SmithKline Beecham’s Study 329 toont aan dat paroxetine noch imipramine effectief was voor depressie bij jongeren en bovendien dat paroxetine geassocieerd was met een verhoogd risico op suïcidale ideaties en gedrag (N=275; BMJ).

In een groot populatiecohort bleek geen verschil in achteruitgang in GFR tussen gebruikers van lithium en gebruikers van andere psychofarmaca na een gemiddelde van 55 maanden gebruik (N= 1120; The Lancet Psychiatry).

Om suïcides te voorkomen in ’suicide hotspots’ blijken de volgende drie interventies effectief: beperken van toegang tot middelen, het bevorderen van het zoeken van hulp en het engageren van een derde partij, zo bleek uit een meta-analyse (N=18 studies; The Lancet Psychiatry).

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!