Artikelselectie September 2015

Artikelselectie

artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van September 2015 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

Deep brain stimulation (DBS) van de bed nucleus van de stria terminalis lijkt beter effect te geven bij OCD dan DBS van de voorhoorn van de capsula interna; 10% van de patiënten ontwikkelde echter een intracebrale bloeding en 20% epilepsie (N=24, Molecular Psychiatry).

Geïnduceerde pluripotente stamcellen van autistische kinderen die zich tot een organoïde (telencefalon) ontwikkelden, laten een verkorte lengte van de celcyclus en meer GABA-erge neuronen zien (Cell).

Gebruik makend van zowel Zweedse tweelingen (N=3500) als zussen (N=600,000) bleek dat perinatale depressie een meer substantiële en andere genetische achtergrond heeft dan non-perinatale depressie: 44-54% was de erfelijkheidsfactor van perinatale depressie t.o.v. 32% bij non-perinatale depressie; 1/3 van de genetische bijdrage aan perinatale depressie bleek uniek voor perinatale depressie (American Journal of Psychiatry).

Behandeling van depressie middels richtlijnen en met schalen bleek te leiden tot snellere respons, meer respons en meer remissie in een open-label gerandomiseerde trial met beperkingen (N=120; American Journal of Psychiatry).

De alfa-2 agonist guanfacine bleek effectief tegen hyperactiviteit bij kinderen met ASD (N=62; American Journal of Psychiatry).

Muziek kan pijn en angst postoperatief verminderen, toonde een meta-analyse aan (N=73 RCT’s; The Lancet).

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!