Artikelselectie September/Oktober 2016

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van September en Oktober 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Een studie in muizen heeft een verklaring gevonden voor het toenemen van de kans op osteoporose bij langdurig gebruik van fluoxetine: een toename van sympathische activiteit die botresorptie stimuleert, een effect dat bovendien met propranolol bleek te worden teruggedrongen (Nature Medicine).
 
Bij patiënten met een eerste psychose die cannabis blijven gebruiken hebben is een lineair verband gevonden tussen de mate van cannabisgebruik en het risico op een heropname vanwege psychose (OR=1.13); bovendien vonden de auteurs aanwijzingen voor een causaal verband in de richting van cannabis als oorzaak (N=220 patiënten; JAMA Psychiatry). 
 
Een nieuwe studie bewijst opnieuw het beschermende effect van stemmingsstabilisatoren bij comedicatie bij de bipolaire stoornis, dit keer voor methylfenidaat dat geen verhoogd risico op manie bleek te geven bij gebruik van een stemmingsstabilisator (N=2307 patiënten met een bipolaire stoornis die methylfenidaat hadden gebruikt; American Journal of Psychiatry). 
 
Een kleine studie werpt licht op het placebo-effect in trials van antidepressiva: patiënten die open-label citalopram kregen verbeterden gemiddeld 6 punten meer op de HRSD dan patiënten die placebo-gecontroleerde citalopram ontvingen, een effect dat deels door verwachtingen werd gemedieerd (N=54; American Journal of Psychiatry).
 
Een andere studie vond dat placeborespons in trials naar antidepressiva de afgelopen 25 jaar stabiel is gebleven (ongeveer 35%; N=252 trials; The Lancet Psychiatry).
 
Noch bij potente CYP2D6-inhiberende SSRI’s noch bij de overige SSRI’s verhoogt co-medicatie met tamoxifen het risico op mortaliteit (N=14000 gebruikers van deze combinaties; The BMJ).
 
Alcoholconsumptie tot 14 eenheden per week verlaagt fertiliteit bij mensen niet (N=6120 Deense vrouwen; The BMJ).
 
Een meta-analyse vond dat prediabetesparameters afwijkend zijn in patiënten met eerste psychoses, hetgeen niet bewijst maar wel suggereert dat metabole afwijkingen bij psychose (deels) onafhankelijk van medicatie optreden.
 
Het risico op suïcide na uitzending van militairen hangt vooral af van premorbide psychiatrische fenomenen, zoals bipolaire stoornis en automutilatie (N=4 miljoen militairen; The Lancet Psychiatry).
 
Door gebruik te maken van elektronische patiëntendossiers kon met 33% sensitiviteit en 90% specificiteit suïcide worden voorspeld (N=20000; American Journal of Psychiatry). 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!